nieuws

Van Raak komt met initiatiefwet klokkenluiders

SP-Kamerlid Ronald van Raak gaat een initiatiefwet indienen om klokkenluiders in Nederland eindelijk te beschermen. Bekende klokkenluiders, zoals Bos, Schaap en Spijkers, laten volgens Van Raak zien dat mensen die misstanden melden in ons land vogelvrij zijn. Daarnaast zijn er nog honderden anonieme klokkenluiders, die kennis hebben van fraude, corruptie of bedreigingen voor de volksgezondheid, maar dit niet naar buiten durven brengen. Na lang aandringen van de SP heeft minister Donner een ‘verwijspunt’ in het leven geroepen, dat klokkenluiders kan doorverwijzen naar hun baas, vertrouwenspersoon of inspectie. Hiermee worden de klokkenluiders volgens Van Raak opnieuw van het kastje naar de muur gestuurd.

Van Raak: ‘Klokkenluiders melden een maatschappelijke misstand, die belangrijk is voor ons allemaal. Donner doet alsof klokkenluiders een arbeidsconflict hebben. Maar zij hebben niet ruzie met de baas, klokkenluiders brengen problemen aan het licht. Mensen die in Nederland misstanden melden worden door de overheid kapot gemaakt. In het slechtste geval raken klokkenluiders financieel aan de grond, in het beste geval krijgen ze een hoog bedrag aangeboden, op voorwaarde dat ze hun mond houden. Maar daarmee blijft de misstand verborgen en kan de politiek problemen niet oplossen. Daarom wil ik dat de Tweede Kamer haar verantwoordelijkheid neemt en een Huis voor Klokkenluiders in het leven roept.’

Het Huis voor Klokkenluiders moet drie dingen doen. Het instituut moet eerst bepalen of iemand een klokkenluider is, die een misstand meldt van algemeen belang. Daarna kan de klokkenluider niet meer worden ontslagen of gekort. Het instituut biedt mensen die misstanden melden juridische en financiële, maar ook psychische steun. Bovendien houdt het instituut, samen met de Tweede Kamer, in de gaten of problemen ook daadwerkelijk worden opgelost. Het Huis voor Klokkenluiders kan worden ondergebracht bij de Nationale ombudsman, waar een substituut ombudsman zich kan gaan bezighouden met klokkenluiders.

Betrokken SP'ers