nieuws

Van Bommel: 'Mubarak toont zich klassieke dictator'

'De Egyptische president Mubarak treedt niet af en bewijst daarmee een klassieke dictator te zijn die zich niet door het volk laat afzetten. Hoewel eerder bekend werd gemaakt dat aan alle eisen van de demonstranten zou worden voldaan, wordt de belangrijkste eis –zijn vertrek- niet ingelost. Daarmee provoceert Mubarak de volkswoede en lokt hij het Ceausescu-scenario uit', meent SP-Kamerlid Harry van Bommel. Na de val van de Berlijnse muur liep het slecht af met de Roemeense dictator Nicolai Ceausescu.

Vanavond kondigde president Mubarak aan dat hij nieuwe verkiezingen wil maar geen bemoeienis van het buitenland zal accepteren. De eisen van de demonstranten worden slechts gedeeltelijk ingelost en de SP vreest dat daarmee de opmaat wordt gezet naar meer chaos in het land en mogelijk zelfs geweld.

'Veel zal de komende uren en dagen afhangen van de rol die het leger kiest. Blijft het achter het volk staan of verdedigt het de keuze van de president?' Volgens Van Bommel moeten de EU en de VS snel duidelijk maken dat ze niet achter de beslissing van Mubarak staan. De SP zal om die reden de minister van Buitenlandse Zaken naar de Kamer roepen voor overleg.

Nederland moet net als andere EU-landen de houding tot Egypte direct wijzigen. Wapenleverenties moeten onmiddellijk worden gestopt en de Nederlandse ambassadeur moet worden teruggeroepen voor overleg. Op geen enkele wijze moet de indruk worden gewekt dat Nederland het regime in Caïro nog steun geeft. Aangekondigde hervormingen en politieke leiding door vicepresident Suleiman zijn volstrekt onvoldoende om de situatie te beheersen. 'De EU moet nu met één mond spreken en achter de Egyptische bevolking gaan staan. Alleen zo kan worden voorkomen dat het fout afloopt in de straten van Cairo', aldus Van Bommel.