nieuws

Stop deelname wapenbeurs en stel wapenembargo Midden-Oosten in

Tweede Kamerlid Harry van Bommel doet vandaag een moreel appèl op vijf Nederlandse bedrijven om terug te keren van een grote wapenbeurs in Abu Dhabi. Het Kamerlid vindt tevens dat de EU onmiddellijk een wapenembargo moet instellen tegen Libië en andere landen in het Midden-Oosten waar de mensenrechten worden geschonden.

Van 20 tot 24 februari wordt in Abu Dhabi de grootste wapenbeurs van het Midden-Oosten georganiseerd. De Nederlandse bedrijven EADS, Imtech Marine & Offshore, Madera Ribs BV, Microflown Technologies en Techno Plast Marine BV bieden daar hun producten aan. Gezien de enorme spanning in veel landen in de regio vindt Kamerlid Van Bommel ´het moreel niet aanvaardbaar dat regimes uit het Midden-Oosten via deze beurs hun onderdrukkingsapparaat verfijnen. Omdat er tegen Libië en veel andere landen in de regio geen wapenembargo geldt, doe ik een moreel appèl op deze Nederlandse ondernemers om deelname aan deze beurs voortijdig af te breken.´

Van Bommel is teleurgesteld in de verklaring van de Hoge Vertegenwoordiger van de EU Catherine Ashton. ´Deze verklaring is veel te vrijblijvend. Libië wordt van alles gevraagd maar wanneer Khadaffi niet inbindt, staat er niets tegenover. Wat de SP betreft moet er een onmiddellijk wapenembargo komen tegen Libië en enkele andere landen in de regio anders wordt er straks met ons wapentuig op de bevolking van die landen geschoten.´ De SP zal vandaag bij minister Rosenthal aandringen op een Europees wapenembargo tegen Libië en enkele andere landen in de regio.

Betrokken SP'ers