nieuws

Roemer: ‘Reguleer de instroom van werknemers uit Oost-Europa’

Nederland moet zelf kunnen bepalen uit welke landen werknemers zonder vergunning naar ons land mogen komen. SP-leider Emile Roemer presenteert een 5-puntenplan om de ongecontroleerde instroom van werknemers uit Oost-Europa te beperken. Naast regulering wil de SP het leren van de Nederlandse taal verplicht stellen en een einde maken aan malafide uitzendbureaus en slechte huisvesting van werknemers.

Roemer: ‘Ik gun iedere Europeaan een goede baan met een goed salaris. Maar arbeidsmigratie tussen ongelijke economieën is geen teken van vrijheid, maar het gevolg van armoede. Buitenlandse werknemers werken en wonen hier vaak in erbarmelijke omstandigheden voor een veel te laag loon. In veel gevallen zijn die omstandigheden mensonterend. Tegelijk zorgen die lage lonen en slechte arbeidsvoorwaarden ervoor dat Oost-Europeanen oneerlijk concurreren met de Nederlandse werknemers. Hier wordt geen werker beter van, het spekt enkel de portemonnee van de mensen die de goedkope arbeid inhuren.’

Volgens de SP is het absurd dat bussen vol Poolse werknemers naar Nederland rijden terwijl Polen zelf arbeidsmigratie vanuit de Oekraïne aantrekt. Roemer: ‘Een Europa met totaal open grenzen is onverantwoord als de economische verschillen binnen Europa nog zo groot zijn. Het geschuif van laagbetaalde werknemers over het continent leidt tot uitbuiting van buitenlandse werknemers enerzijds en verslechtering van wijken en buurten anderzijds.’

De problemen op de Nederlandse werkvloer, in de wijken en op scholen zijn groot. Ruim 70.000 Polen worden uitgebuit door malafide uitzendbureaus. Door taalproblemen ontstaan onveilige situaties op de werkvloer en kwetsbare wijken en scholen staan onder druk. Roemer: ‘Het kabinet slaat – onder druk van Wilders - harde taal uit naar alles wat buitenlands is, maar juist dit probleem pakt het kabinet niet bij de kop. Sterker nog: omdat de vrije markt bij Wilders voor het welzijn van mensen gaat, blijven de grenzen naar Polen wagenwijd open staan.’

5-puntenplan om de arbeidsmigratie vanuit Oost-Europa te reguleren:

1. Zeggenschap over de instroom van werknemers uit Oost-Europese landen De tewerkstellingsvergunning voor Oost-Europese landen wordt weer ingevoerd en blijft voor Roemenie en Bulgarije bestaan. Nederland moet in Europa voorstellen doen om verdragen gewijzigd te krijgen. Met een tewerkstellingsvergunning moet eerst worden gekeken of een Nederlandse werkzoekende een vacature kan vervullen en moet er fatsoenlijke huisvesting zijn gegarandeerd voordat een werkgever een vergunning krijgt om iemand uit het buitenland in Nederland te laten werken.

2. Fatsoenlijke huisvesting Een werkgever die arbeidsmigranten wil huisvesten moet hiervoor een vergunning aanvragen bij de gemeente. Gemeenten stellen in een verordening regels waaraan de huisvesting moet voldoen zoals het spreiden over en binnen de wijken van de grote steden. Gemeenten kunnen overbewoning bij verordening verbieden en huisvesting in bijvoorbeeld recreatiewoningen onmogelijk maken. Een pandbrigade handhaaft deze verordening strikt. Huisjesmelkers worden aangepakt.

3. Geen malafide uitzendbureaus meer Door het invoeren van een vergunningsplicht kan een uitzendbureau bij overtreding de vergunning kwijtraken en kan de ondernemer nooit meer een uitzendvergunning krijgen. Hiermee worden ‘draaideur uitbuiters’ van de markt gehaald. Om te voorkomen dat werknemers de dupe worden van het intrekken van een uitzendvergunning moet het uitzendbureau een waarborg storten van € 75.000 op een geblokkeerde rekening zodat bij faillissement of sluiting de werknemer gegarandeerd zijn salaris krijgt en de premies voor de sociale verzekeringen en belasting worden afgedragen.

4. Veiligheid op de werkvloer: taallessen voor arbeidsmigranten Om het leren van de Nederlandse taal verplicht te kunnen stellen aan werknemers binnen de Europese Unie, moet in Europa een verdragswijziging voorgesteld worden. Dat is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat Nederlandse en buitenlandse werknemers met elkaar kunnen communiceren op de werkvloer.

5. Voor sommige sectoren wordt Nederlandse taalkennis verplicht Om onveilige situaties tegen te gaan wordt in sectoren zoals de zorg, de bouw en de zware industrie het beheersen van de Nederlandse taal een voorwaarde bij het verstrekken van een tewerkstellingsvergunning.

Betrokken SP'ers