nieuws

De Jong: plan Europese bemoeienis pensioenen onwenselijk

SP-Europarlementariër Dennis de Jong heeft kritiek op het rapport van CDA´er Ria Oomen over de pensioenen. Het rapport wekt volgens De Jong de indruk dat het oproept tot het maken van bindende Europese afspraken over de pensioenstelsels van de lidstaten. De Jong: 'In het rapport wordt bepleit dat de pensioengerechtigde leeftijd omhoog gaat, terwijl dit een puur nationale zaak is. In Nederland is dat helemaal niet nodig en we hebben op dit gebied geen regels uit Brussel nodig´.

Dennis de Jong schreef voor de Interne Markt Commissie van het Europees Parlement een vrijwel unaniem gesteund advies over de toekomst van de pensioensector. In dit advies werden wel afspraken gemaakt over coördinatie tussen lidstaten maar bleven de lidstaten uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor de pensioensystemen. Het rapport van het Europees Parlement wil nu echter verdergaan. Dennis de Jong: 'Het pensioensysteem wordt in het rapport tot onderdeel gemaakt van het Europese Stabiliteits- en Groei Pact. Ook moeten volgens het rapport de pensioenen in de toekomst meegenomen worden in de plannen voor het Europees Economische Bestuur. Dat zal ongetwijfeld uitlopen op bindende afspraken met eventueel zelfs sancties. Hier zit in Nederland niemand op te wachten´.

De SP erkent overigens wel dat er grote verschillen bestaan tussen de pensioenstelsels van de lidstaten. Het Nederlandse pensioenstelsel is uniek; andere lidstaten hebben geen kapitaal opgebouwd voor de pensioenvoorziening en kunnen in de toekomst in de problemen komen door een onhoudbaar pensioenstelsel. Het is echter de vraag of door het meer eenvormig maken van de pensioenstelsels de problemen hiermee worden opgelost. De Jong: 'het omgekeerde kan ook gebeuren, ons robuuste pensioenstelsel kan onder druk komen te staan door zwakke systemen. Daarom vinden wij het geen goed idee om Brussel hierover mee te laten beslissen. Het is voldoende als de lidstaten elkaar informeren en adviseren.' De EU kan zich volgens de SP'er wel nuttig maken door het opzetten van een systeem dat in heel Europa bijhoudt waar en hoeveel pensioenrechten werknemers hebben opgebouwd.