De Jong: nieuw Europees asielpakket noodzakelijk

Mede op initiatief van SP-Europarlementariër Dennis de Jong wordt er vandaag door het Europees Parlement gedebatteerd over het asielbeleid in Europa. Verschillende lidstaten liggen dwars bij het aannemen van een asielpakket dat nieuwe regels vaststelt over opvang, procedure en terugkeer van asielzoekers. De nieuwe regels zijn urgent omdat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens terugsturen van asielzoekers naar Griekenland onlangs verbood. De Jong: 'Zonder goede Europese regels is het slechts een kwestie van tijd dat ook Italië niet meer aan de normen voldoet. Ongetwijfeld gaat het Hof dan ook overdracht van asielverzoeken aan Italië blokkeren. Het toont aan dat nu snel afspraken over opvang, procedure en verantwoordelijkheidsverdeling gemaakt moeten worden. Een noodprocedure voor extreme situaties als nu op Lampedusa moet daar onderdeel van uitmaken.'

De SP steunt in het debat vandaag de dringende oproep die Commissaris Malmström vorige week aan de lidstaten deed om alle onderdelen van het asielpakket samen te nemen en niet op verschillende onderdelen losse afspraken te maken. De Jong: 'Je kunt de moeilijke onderwerpen als opvang en procedures niet loskoppelen van de onderhandelingen over een nieuw systeem voor de toewijzing van verantwoordelijkheden voor behandeling van asielverzoeken. Kijk maar naar Lampedusa: daar komt door de massale toestroom zowel de opvang als een goede procedurele behandeling van asielverzoeken in de knel.

De Jong hamert dan ook op het belang van een noodprocedure. De Jong: 'Als wij beschikken over een noodprocedure waarbij tijdelijk geen asielverzoeken worden overgedragen aan Italië of Griekenland kan dat bij deze landen lucht scheppen om orde op zaken te stellen. Helaas willen de lidstaten die nu weinig asielzoekers binnen krijgen daar niet aan´. De Jong hoopt dat de druk van het Europees Parlement de lidstaten in beweging brengt en instemming met de voorstellen van de Commissie dichterbij brengt.