nieuws

De Jong: ‘Hermans moet Brusselse VVD MKB-proof maken'

SP-Europarlementariër Dennis de Jong hoopt dat Loek Hermans in zijn nieuwe functie als Europese MKB-baas de Brusselse VVD kan overtuigen om meer aandacht aan het MKB te schenken. De Jong : ’Juist in deze crisistijd kunnen ondernemende MKB’ers wel zonder allerlei ondoordachte en overbodige Brusselse regels. Ik heb, samen met Europese MKB-organisaties, een initiatief genomen voor een MKB-test voor Europese wetten. De VVD heeft dit voorstel, ondanks vele verzoeken uit MKB hoek, tot mijn verbazing niet gesteund’.

Dennis de Jong bezocht onlangs enkele ondernemers en sprak met hen over de invloed van Europese regels

Het voorstel van De Jong bestaat uit een test voor Europese regels voordat deze definitief worden ingevoerd. Vaak voegt het Europees Parlement veel extra zaken toe aan de Europese wetsvoorstellen van de Europese Commissie. Hierdoor kunnen wetten gecompliceerd of onuitvoerbaar worden. De Jong: ‘een winkelier zou geen diploma Europees recht nodig moeten hebben om een wet goed uit te voeren. Europese wetten moeten gewoon MKB-proof zijn’. De Jong hoopt snel een gesprek met Loek Hermans te hebben over het werk dat de VVD-senaatslijsttrekker in Brussel gaat doen. De Jong zal dan zeker de lakse houding van de VVD-Eurofractie op het gebied het MKB aansnijden.

Volgens De Jong is het voor de MKB-test nog niet te laat. ‘Ik ga dit voorjaar op verzoek van de Interne Marktcommissie een advies schrijven over Interne Markt regelgeving waarin ik dit voorstel van de MKB-test nog een keer zal doen. Ik reken erop dat Hermans de Brusselse VVD dan wel kan overtuigen over de noodzaak van deze toets die ondernemers een hoop tijd, geld en vooral een hoop frustratie kan besparen’. Het initiatief van De Jong kon rekenen op de steun van ruim 200 Europarlementariërs, de Nederlandse steun was echter mager: slecht enkele parlementariërs van het CDA, D66 en de PVV hebben het voorstel gesteund. De Jong hoopt dat ook de andere Nederlandse partijen tot inkeer komen. De Jong: ‘Voor de toets hebben we de steun nodig van alle partijen die het MKB een warm hart toedragen’.