nieuws

Jansen wil geen hogere lasten waterschap na brand Chemie-Pack

Het kabinet moet voorkomen dat de bevolking van West-Brabant opdraait voor de 16 miljoen euro die Waterschap Brabantse Delta aan kosten maakte na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. SP-Kamerlid Paulus Jansen heeft een voorstel ingediend om dat te regelen.

Volgens Jansen heeft het waterschap snel en adequaat gereageerd op de brand. Door tijdig in te grijpen is schade aan het watersysteem beperkt gebleven en is de natuur een kleine ramp bespaard gebleven. Jansen: ‘Het waterschap heeft niet gewacht op duidelijkheid over een eventuele financiële vergoeding. Dat is in dit geval niet onverantwoord maar juist heel verstandig. Dankzij de alertheid van het waterschap is meer ellende voorkomen’.

Als gevolg van de extra uitgave van 16 miljoen euro dreigt het waterschap volgend jaar de waterschapslasten voor zijn ingezetenen te moeten verhogen met 40%. Jansen: ‘Ik snap dat iemand de rekening moet betalen, maar nu dreigen de kosten van goed gedrag afgewenteld te worden op de inwoners van West-Brabant die natuurlijk onschuldig zijn aan de schade na de brand. Dat is onacceptabel’.

Volgens Jansen is Chemie-Pack zelf verantwoordelijk voor het betalen van de veroorzaakte schade. ‘Helaas betekent dat niet dat alle schade ook daadwerkelijk vergoed wordt. Als het bedrijf onderverzekerd is en failliet gaat, blijft de samenleving met de schade zitten’, aldus Jansen. Om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen heeft de SP een voorstel ingediend om te regelen dat risicovolle bedrijven beter verzekerd moeten zijn. Tot het zo ver is moet het kabinet bijspringen om te voorkomen dat de kosten op de inwoners van West-Brabant worden afgewenteld.

Betrokken SP'ers