nieuws

Steun vanuit EP voor pensioenvisie De Jong

SP-Europarlementariër Dennis de Jong heeft vandaag in de interne markt commissie overweldigende steun gekregen voor zijn adviesrapport over de toekomst van pensioenen in Europa. De Jong: ‘Wat vooral opvalt is dat de commissieleden zich niet uitspreken over een verhoging van de pensioenleeftijd, maar dat de nadruk moet liggen op een voor alle mensen sociaal en veilig pensioen´. Daarnaast blijven de lidstaten gewoon verantwoordelijk voor de eigen pensioenen.

De Jong krijgt vanuit Nederland veel verontruste signalen: ‘Veel burgers zijn bang dat Europa zich gaat bemoeien met de pensioenleeftijd. Nederlandse pensioenfondsen zijn vooral ongerust over de opvatting van veel Europarlementariërs dat pensioenen overdraagbaar moeten worden. Beide zorgen hoop ik met mijn advies te hebben kunnen wegnemen.' Over overdraagbaarheid concludeert de interne markt commissie dat dit idealiter mogelijk moet worden, maar dat eerst alle technische en andere problemen in kaart gebracht moeten worden.

Het Europees Parlement wil wel dat iedereen in Europa eenvoudig kan zien welke pensioenrechten er zijn opgebouwd, ook als dit in meerdere lidstaten is. De Jong: ‘En dat is precies wat de Nederlandse burger wil: net als in Nederland de website mijnpensioenoverzicht.nl is geopend. Deze site wordt veel bezocht, wat bewijst dat er behoefte aan is. Ook op Europees niveau zouden de burgers zo'n instrument goed kunnen gebruiken.