nieuws

Regering zet monumentenzorg in de uitverkoop

Het nieuwe beleid rond monumentenzorg zal tot grote schade leiden aan het interieur van monumentale huizen en beschermde stads- en dorpsgezichten. Dat zei SP-Kamerlid Jasper van Dijk vandaag in het debat met staatssecretaris Zijlstra. ‘Eigenaren kunnen met dit voorstel vergunningsvrij verbouwingen plegen. Door een gebrek aan kennis, maar ook door kwade bedoelingen, zijn monumenten hiermee vogelvrij verklaard.’

Ondanks massaal protest vanuit gemeentes en organisaties, zet Zijlstra de monumentenzorg in de uitverkoop. ‘Van de VVD kunnen we een dergelijke onverschilligheid jegens ons erfgoed verwachten, maar dat het CDA hierin meegaat, is ongelooflijk’, aldus Van Dijk. Talloze monumenten kunnen onaangekondigd verbouwd worden, de eigenaar hoeft niets meer te laten weten aan de gemeente.

Van Dijk stelde voor een Meldingsplicht in te stellen, maar de regering wil daar niets van weten. ‘Een meldingsplicht zorgt ervoor dat eigenaren hun bouwplannen bespreken met de gemeente. Het kan snel en eenvoudig geregeld worden, zonder oneindige procedures. Het vergunningvrij maken van verbouwingen zoals de regering wil, kan juist leiden tot extra bureaucratie, omdat gemeentes nu gedwongen worden om hun monumenten in bestemmingsplannen vast te leggen. Ondanks mooie woorden over minder regels, creëert de regering dus extra bureaucratie en regelzucht’, aldus Van Dijk.