Oud-rekenkamer lid Engwirda uitgenodigd voor vertrouwelijk gesprek EP

Mede op initiatief van SP-Europarlementariër Dennis de Jong heeft de begrotingscontrolecommissie gisteren oud-lid van de Europese Rekenkamer Maarten Engwirda uitgenodigd voor een gesprek achter gesloten deuren met de leden van deze commissie. De uitspraken van Engwirda in de Volkskrant leidden eerder deze maand tot grote ophef: hij stelde dat er in zijn tijd bij de Rekenkamer veel zaken onder het tapijt geveegd werden, omdat sommige leden zich teveel door nationale belangen lieten leiden. De Jong: ‘Het is goed dat Engwirda het Europees Parlement kan inlichten zonder een blad voor de mond te hoeven nemen, zijn aantijgingen moeten zeer serieus worden onderzocht’.

De begrotingscontrolecommissie hoopt dat Engwirda op de uitnodiging ingaat. Het voorstel van de Parlementariërs is om binnen enkele weken al met Engwirda om tafel te zitten. Daarnaast heeft de parlementaire commissie ook de huidige president van de Europese rekenkamer uitgenodigd om in een bijeenkomst na het gesprek met Engwirda verantwoording af te leggen over de beschuldigingen.

Eerder deze week trad ook een Duits, oud-lid van de Rekenkamer naar buiten met onthullingen over leden van de Rekenkamer die in de jaren ’90 grote schandalen zouden hebben toegedekt, om nationaal-politieke redenen. De Jong: ‘Nu er steeds meer verhalen naar buiten komen, is het tijd om de onderste steen boven te krijgen, een gesprek met Engwirda vormt daarbij een logische eerste stap’.

Meer informatie Het artikel van het Duitse weekblad Stern treft u hier: Een eerder nieuwsbericht met een radiointerview treft u hier