nieuws

Burger moet helderheid krijgen: welke kant op met de Euro

De Europese Commissie en de Europese regeringsleiders kennen maar één medicijn voor de zieke Euro: sterk bezuinigen onder strenger Europees toezicht. SP-Europarlementariër Dennis de Jong wil dat de crisiscommissie van het Europees Parlement voor de Europese burgers wel alle mogelijke scenario’s met de bijbehorende voor en nadelen onderzoekt. De Jong: ‘Een Europese economische regering die de lidstaten strak aan de lijn houdt is slechts een van de scenario’s voor de toekomst. Ik wil ook over de alternatieven spreken en deze aan de bevolking voor kunnen leggen’.

De Jong heeft daarom een brandbrief gestuurd aan de opsteller van het rapport namens het Europees Parlement over de economische crisis Pervance Berès. Hierin stelt De Jong dat de Europese Unie op een tweesprong staat: of de EU ontwikkelt zich naar een federaal Europa met een Europese economische regering of de eurozone wordt opgesplitst in een sterker en een zwakker deel. ‘Deze fundamentele keuze moet nu onderwerp van publieke discussie worden. Het crisisrapport biedt daar een goed platform voor: dit rapport kan een helder overzicht geven van voors en tegens van zo’n ingrijpend besluit. Dit is bovendien ook de opdracht aan het Parlement´. Vervolgens wil De Jong dat Europese burgers een stem krijgen in de keuze van het scenario voor de toekomst ‘bijvoorbeeld via een referendum’.

De Jong stelt verder in zijn brief dat als er uiteindelijk wordt gekozen voor een Europese economische regering het Europees Parlement er in ieder geval voor moet zorgen dat er niet alleen gehamerd wordt op begrotingsdiscipline. De Jong: ‘Het afgelopen jaar heeft de Europese Commissie meerdere keren geconstateerd dat de EU veel te lang haar sociale doelstellingen uit het oog is verloren. Ik wil dan ook dat er bij eventuele verdragswijzigingen die zo’n Europese economische regering mogelijk moet maken sociale clausules aan het verdrag worden toegevoegd. Hiermee moet werk onder het minimumloon verboden worden en volledige werkgelegenheid als doelstelling van de interne markt worden vastgelegd.’

Betrokken SP'ers