Studie Europese Commissie: hard optreden tegen softdrugs niet effectief

De Europese Commissie heeft vandaag op vragen van de SP aangekondigd met een vervolgstudie te komen over de effectiviteit van drugsbeleid in de Europese Lidstaten. Een eerdere wetenschappelijke studie toonde duidelijk aan dat criminalisering en harder optreden tegen de handel in softdrugs averechts uitpakt: drugsgebruik neemt niet af en de overlast en de kosten voor de maatschappij nemen toe. SP-Europarlementariër Dennis de Jong: ´De Nederlandse regering is mede op aandringen van de EU hard aan het bezuinigen. Europees onderzoek wijst uit dat legalisering van de gecontroleerde productie en verkoop van softdrugs niet leidt tot meer drugsgebruik en tegelijkertijd veel geld oplevert voor de schatkist. Ook zouden meer politieagenten vrijgemaakt kunnen worden voor ander werk als ze niet met kleine vergrijpen rondom softdrugs ingezet hoeven te worden`.

Minder bescheiden ´De Commissie mag wel wat minder bescheiden zijn op dit punt´ zegt de Jong, die er niet voor pleit dat de EU ons drugsbeleid gaat bepalen ´de Commissie heeft echter wel cijfers in handen die het drugsdebat in de EU vlot kunnen trekken. Nu wijzen veel lidstaten naar elkaar en willen nationale politici scoren door hard op te treden, terwijl dit dus aantoonbaar niet effectief is. Dit rapport en de vervolgstudie geven in ieder geval een wetenschappelijke basis voor de discussie` Aldus de Jong.

Economische effecten Ook voor de economie zou regulering van de softdrugmarkt positief zijn. Naast de lagere kosten voor de overheid zou regulering volgens onderzoek van econoom Martijn Boermans aan de Hogeschool van Utrecht alleen al aan BTW opbrengsten voor Nederland zo´n 850 miljoen Euro per jaar opleveren. Dit staat nog los van de positieve gevolgen voor de arbeidsmarkt als teelt legaal is en veel werk dat nu zwart wordt gedaan legaal wordt.