nieuws

Rechts belastingplan houdt rijken buiten schot

Terwijl de meeste Nederlanders koopkracht inleveren, blijft de rijkste 25% van de bevolking komend jaar buiten schot. Dat concludeert SP-senator Geert Reuten op basis van het Belastingplan. Zijn voorstellen om tot een eerlijkere verdeling te komen, wijst de regering af. Reden voor de SP om tegen het Belastingplan te stemmen. ‘Zelfs wanneer Nederland gebukt gaat onder de zwaarste bezuinigingen in tijden, blijven de rijken buiten schot. Dat is voor de SP onacceptabel’, aldus Reuten.

Geert Reuten

Tijdens het debat in de Eerste Kamer toonde Reuten aan dat de regering de waarheid verhult door te spreken over 'de gemiddelde koopkracht'. Gemiddelde mensen bestaan niet, bemiddelde mensen wel, rekende de SP-senator de staatssecretaris en de Kamer voor. 'Hoe hoger het inkomen, hoe minder last je hebt van deze rechtse regering. En de 25% allerrijksten gaan er zelfs op vooruit. In plaats van te spreken over gemiddelden, hoort de regering concreet te vertellen wie komend jaar wel en wie niet betaalt voor de economische crisis', aldus Reuten.

De SP-senator stelde voor de lasten eerlijker te verdelen. Invoering van een kleine vermogensbelasting van 1 tot 3% voor de rijkste mensen bijvoorbeeld, of optrekking van de hoogste belastingschijf van 52 naar 54%. Daardoor zouden een heleboel harde bezuinigingsmaatregelen niet nodig zijn. Ook zou dan de koopkracht van mensen met lage inkomens beter beschermd kunnen worden. Staatssecretaris Weekers liet weten dat de regering daar niets in ziet. 'Wij maken andere politieke keuzes' zei hij, wijzend op de coalitieregering van VVD en CDA, in de Tweede Kamer gedoogd door de PVV.

Een speciaal pleidooi hield Reuten voor de Nederlandse kunstenaars die vaak van een klein inkomen moeten rondkomen. De regering verhoogt per 1 januari de BTW op kunstwerken van 6 naar 19%. Dat zal de verkoop van werkstukken nog moeilijker maken en daardoor de inkomens van kunstenaars nog lager. Een motie van Reuten om de belastingverhoging uit te stellen, werd echter door een meerderheid van de Senaat afgewezen.

Bij de eindstemming over het Belastingplan stemden naast de SP ook PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren tegen. CDA en VVD, gesteund door ChristenUnie, SGP en D66 hielpen de regering echter aan de benodigde meerderheid.