Ondernemers ontvangen Dennis de Jong op de zaak

Twee ondernemers met hart voor de zaak.: de een banketbakker, de ander winkeleigenaar van een cadeauwinkel. Afgelopen vrijdag zocht SP-Europarlementariër Dennis de Jong ze op in hartje Rotterdam. Via dit werkbezoek wilde De Jong horen hoe Europese regels uitpakken voor de kleine zelfstandige. In het Europees Parlement probeert de SP met succes bureaucratische regels tegen te houden die juist de kleine ondernemer treffen. Het bezoek leverde een flinke agenda op van punten waar de eurofractie mee aan de slag kan gaan.

De economische crisis gaat ook de Rotterdamse ondernemer niet in de koude kleren zitten. De banketbakker heeft te maken met consumenten die minder uitgeven en ook in de cadeauwinkel merken ze dat mensen moeilijker dan vroeger naar de stad trekken om daar hun inkopen te doen. En dat, terwijl de huren blijven stijgen. Voor een beetje winkel in de Rotterdamse koopgoot moet je al gauw €20.000 per maand neertellen. Een van de gesprekken ging dan ook over de rol van internet als middel om meer klanten te trekken. Zowel de banketbakker als de cadeauwinkel zijn hiermee bezig en juichen het toe dat de Europese Commissie zich inzet voor snel internet in heel Europa. Zelfs in de Rotterdamse binnenstad ligt nog niet overal de bekabeling die nodig is voor snel internet. Toch zijn beide ondernemers ervan overtuigd dat je uiteindelijk de mensen toch in je eigen zaak wilt zien. Niet alleen voor het persoonlijk contact, maar ook omdat je koekjes moet kunnen ruiken en je het beste je poster kunt laten inlijsten als je ter plaatse ziet wat de mogelijkheden zijn.

‘Wat elk van deze ondernemers uitstraalt is enthousiasme over hun vak. Frustraties over onzinnige, onbegrijpelijke en oneerlijke regels kunnen veel van dit enthousiasme ondermijnen, en dat is onnodig’. Aldus De Jong. Veel van de problemen waar deze ondernemers over klagen, zijn vaak wel bekend in Brussel maar leiden niet tot actie, en lang niet alle regels die ondernemers moeten helpen worden nageleefd. De Jong: ‘Zo is bekend dat een op de vijf ondernemers zijn zaak moet sluiten als gevolg van te late betalingen van andere ondernemers of de overheid. Er zijn nu regels afgesproken om betalingen binnen 30 dagen te laten plaatsvinden maar ook bij deze ondernemers blijkt weer dat deze regels nog niet worden nageleefd, terwijl in Nederland voor de overheid al een dergelijke wettelijke betalingstermijn is ingevoerd.’

Andere Europese regels waar de ondernemers tegen aanlopen betreffen vooral de etikettering van producten. De banketbakker was blij met het mede door de SP behaalde succes, waarbij onverpakte producten worden vrijgesteld van etiketteringsvoorschriften koekjes uit eigen bakkerij voor in de winkel hoeven voor de SP geen apart etiket´. In de cadeauwinkel ging het om een Europees voorstel om te etiketteren waar iets gemaakt is. De ondernemer is net als de SP tegen, ´klanten willen weten hoe iets gemaakt is, niet waar. Ik werkt alleen met ‘eerlijk’ hout maar ik wil goede controle daar waar de bomen gekapt worden, investeer daar in in plaats overbodige etiketten´.

Beide winkels hechten sterk aan het huidige pinsysteem. In de cadeauwinkel mocht De Jong zelf achter de kassa staan en hij merkte hoe pinbetalingen gemakkelijker te verwerken zijn dan contant geld. Maar belangrijker nog: het pinsysteem is aanmerkelijk goedkoper dan de bekende credit cards. En laten nu juist in Brussel de onderhandelingen over een Europees betalingssysteem het voortbestaan van ons pinsysteem onzeker maken…

Naast inzet voor de zaak en de klanten bleken de ondernemers ook erg betrokken bij het ambacht en de wijk. Zo heeft de banketbakker veel ruimte voor leerling banketbakkers waaronder flink wat SP’ers, om zo het ambacht niet verloren te laten gaan. En de eigenaar van de cadeauwinkel is actief bij de winkeliersvereniging van de Rotterdamse Koopgoot. Ook laat hij zijn stem horen in de winkelketen, die veel franchisenemers kent.

De SP zet zich in om deze ondernemers met hart voor de zaak en de maatschappij de helpende hand te bieden. Enkele van de SP voorstellen voor MKB’ers kunt u hier teruglezen: