nieuws

Nieuwe Gaza-oorlog moet voorkomen worden

SP-Kamerlid Harry van Bommel heeft er bij minister Rosenthal op aangedrongen om actie te ondernemen om te voorkomen dat de oplopende spanningen in Gaza op oorlog uitlopen. Aanleiding voor de gestelde Kamervragen zijn de beschietingen door de Israëlische luchtmacht van Gaza nadat van daaruit een raketaanval was uitgevoerd. Die raketaanval leidde tot een gewonde in een kibboets bij Askalon. De Israëlische represaille leidde tot vijf doden.

Van Bommel: ‘Twee jaar na de verwoestende oorlog in Gaza is de politieke situatie geen stap vooruit gegaan. Nu dreigt opnieuw escalatie en dat moet worden gestopt.’ De speciale afgezant van de Amerikaanse regering voor het Midden-Oosten, Mitchell, dringt aan op sterke bemoeienis om de spanningen op diplomatieke wijze op te lossen. Dat is ook nodig om ervoor te zorgen dat er sprake kan zijn van een daadwerkelijk vredesproces tussen Palestijnen en Israël.

Mitchell wijst daarbij in de eerste plaats naar de Amerikaanse regering. Van Bommel: ‘Ik roep minister Rosenthal op bij alle betrokken partijen aan te dringen op een vermindering van de spanningen. Ook de EU heeft een bijzondere rol in het permanente overleg tussen de grootmachten. Die rol moet worden versterkt.’