nieuws

‘Met huis en al overstappen naar de woningcorporatie’

Bezitters van een eigen woning die door betalingsproblemen of dubbele woonlasten in de problemen zijn gekomen moeten hun woning aan de woningcorporaties kunnen verkopen. Volgens SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut is dat een goede manier om kopers in nood te ondersteunen en om de woningvoorraad van corporaties op peil te houden.

Het kabinet wil huurders het recht geven om hun corporatiewoning te kopen. Volgens Karabulut is het redelijk dat het recht dan ook andersom geldt: ‘Veel eigenwoningbezitters met een laag inkomen en hoge hypotheeklasten zitten of komen in de problemen. Dan moet je niet wachten tot iemand op straat komt te staan. Corporaties moeten de mogelijkheid krijgen deze woningen op te kopen. Waarna de bewoner de mogelijkheid krijgt om in de woning te blijven wonen als huurder. Dat levert voor beide voordeel op.’

Volgens Karabulut is het niet de bedoeling dat corporaties villa's gaan kopen, maar gaat het om goedkopere woningen. Ook kan er geen sprake van zijn dat corporaties verplicht worden om woningen op te kopen.

Karabulut doet het voorstel vanmiddag aan minister Donner van Volkshuisvesting.