De Jong: toestaan wietpas schijnoplossing drugsprobleem

De uitspraak van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg vandaag om de wietpas toe te staan biedt de gemeente Maastricht slechts een schijnoplossing voor de drugsproblematiek waar de grensregio's mee te maken hebben. SP-Europarlementariër Dennis de Jong: ´Er moet nu door de landelijke politiek snel een voorstel gedaan worden voor goede regulering en uiteindelijk legalisering van teelt en verkoop van softdrugs in plaats van het aanmoedigen van deze schijnoplossing door het kabinet. Een wietpas in Maastricht zal leiden tot een waterbedeffect: het verplaats het probleem van gemeente naar gemeente en van de Coffeeshop naar de straatdealer`.

De Jong wijst erop dat Europees onderzoek naar drugsoverlast juist stelt dat regulering en legalisering van de softdrugmarkt de meeste oplossingen biedt om de problemen met softdrugs op te lossen. Dit voorkomt vermenging van de soft- en harddrugsmarkt en als de teelt gelegaliseerd wordt haalt het softdrugs volledig uit het criminele circuit. Daarnaast kan de kwaliteit van de drugs gecontroleerd worden, evenals de maximale hoeveelheid voor kopers. Als laatste levert legalisering ook aanzienlijke bedragen extra inkomsten op voor de schatkisten van de lidstaten en kan de politie worden ingezet voor belangrijkere zaken dan softdrugbezit.

De laatste jaren was er in Europa volgens De Jong heel langzaam een trend naar decriminalisering van softdrugs waarneembaar: Spanje staat wietclubs toe, in België en het Verenigd Koninkrijk wordt bezit van kleine hoeveelheden softdrugs vaak niet meer bestraft en ook steeds meer landen staan medicinaal gebruik van marihuana toe. De Jong: ´Langzaam maar zeker leek men tot de conclusie te komen dat harder optreden niet de beste oplossing voor de drugsproblemen is. Ik zal de Europese Commissie dan ook nogmaals vragen om recente onderzoeken over de voordelen van decriminalisering bij de lidstaten onder de aandacht te brengen en gesprekken tussen Nederland en de buurlanden over het omgaan met drugstoerisme aan te moedigen`.