Geen discussie maar actie bij strijd tegen corruptie

Op de internationale dag tegen corruptie presenteert SP-Europarlementariër Dennis de Jong zijn oproep voor Europese actie tegen corruptie. De Jong: ´Europa en de wereld zijn volgens Transparency International weer corrupter geworden. Er is genoeg gepraat, het is nu tijd voor actie Ik heb tien speerpunten om nu aan de slag te gaan tegen corruptie: ieder moment van uitstel is winst voor de georganiseerde misdaad die in Europa steeds meer voet aan de grond krijgt.` Hij deed deze oproep op een Europese Anti-Corruptie Conferentie.

gedragscode De Jong is de slappe houding van de Europese Commissie meer dan zat. ´Tot nu toe krijgen we van Commissaris Malmström alleen de belofte dat ze er volgend jaar een mededeling, zeg maar een rapport over gaat schrijven. Dat is natuurlijk veel te weinig, ik wil concrete voorstellen`, aldus De Jong die al jaren met corruptiebestrijding bezig is. Terwijl 73 procent van de Europeanen aangeeft dat de corruptie toeneemt en drie op de vier Europeanen geen vertrouwen heeft in de anticorruptie inspanningen van hun politieke leiders. Het begint volgens De Jong dan ook ´met zelf het goede voorbeeld geven en dat betekent strenge gedragsregels voor Europese politici en ambtenaren, geen vreemde cadeautjes, geen snoepreisjes van bedrijven en geen overstap naar het bedrijfsleven als er gevaar bestaat voor belangenverstrengeling`.

Zwarte lijst Daarnaast is het belangrijk om steun uit de maatschappij te mobiliseren: journalisten en burgers moeten worden geholpen in hun strijd tegen corruptie en klokkenluiders moeten beter worden beschermd. Ook wil De Jong dat bedrijven die veroordeeld zijn wegens corruptie, voor lange tijd worden uitgesloten van openbare aanbestedingsprocedures en met naam en toenaam op een openbare zwarte lijst van corrupte bedrijven worden gezet. ´Naming and shaming is de enige effectieve manier, boetes zijn vaak niet hoog genoeg om effectief te zijn`.

Ook de lidstaten zijn volgens De Jong laks: ´niet alle EU landen hebben zich bijvoorbeeld aangesloten bij het VN-Verdrag tegen Corruptie en er is te weinig uitwisseling van informatie tussen nationale corruptiebestrijders. Ook moeten lidstaten boetes krijgen als ze geen goede controle uitoefenen op de besteding van Europese subsidies en daadwerkelijk misbruik moet leiden tot bestraffing: een uitsluiting van bepaalde fondsen voor een bepaalde tijd´.