Bleker moet inbinden in Oostvaarderswold

SP-Kamerlid Henk van Gerven wil dat staatssecretaris Bleker zijn anti-natuur plannen voor het Oostvaarderswold intrekt. De staatssecretaris wil in navolging van het regeerakkoord de aanleg van de brede strook natuur tussen de Oostvaardersplassen in Flevoland en het Horsterwold schrappen. De provincie heeft 2 december echter unaniem besloten definitief door te gaan met de aanleg van het Oostvaarderswold. 'Blekers ramkoers heeft hem een onmogelijk conflict met de provincie Flevoland opgeleverd. En het is één nul voor Flevoland.' aldus Van Gerven die vindt dat de staatssecretaris zich ernstig heeft vergaloppeerd.

Tot nu toe houdt de staatssecretaris vast aan zijn voornemens terwijl er al 1125 hectare is aangekocht en er miljoenen aan het gebied zijn besteed. Van Gerven: 'Zonde van het geld. Ook is het niet netjes van de overheid om terug te komen op afspraken. De boeren waar afspraken mee zijn gemaakt, zijn verbolgen dat dit nu niet door dreigt te gaan.'

In de aanloop naar de provinciale beslissing van afgelopen donderdag hield zelfs de Kamer van Koophandel een vurig pleidooi voor het aanleggen van de Oostvaarderswold wegens het te verwachten toerisme en de economische activiteit. 'We hebben al zo weinig natuur in Nederland, aldus Van Gerven 'Dan is het niet wijs er een plan doorheen duwen dat juridisch zo lek is als een mandje en onzekerheid meebrengt voor boeren en bewoners van Flevoland.' Komende week wil Henk van Gerven dit tijdens het mondelinge vragenuur aan de orde stellen.

Betrokken SP'ers