nieuws

‘VVD kaapt de zorg; SP laat zien dat het anders kan’

‘De zorgbegroting voor 2011 is een gedrocht. Van ambulancezorg, tot het verzekerde pakket, van de ouderenzorg tot de zorgpremie- overal wordt gehakt. Toch moet ik de VVD een compliment geven: die partij is erin geslaagd de zorg volledig te kapen’. Dit zei SP-Kamerlid Renske Leijten vanmiddag bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Renske Leijten: ‘De coalitie van VVD, CDA en PVV draagt helemaal een VVD-stempel: zorgverzekeraars krijgen meer macht, private investeerders gaan zich met de zorg bemoeien en de patiënt wordt een melkkoe voor rekenmeesters die azen op winst. De zorg wordt meer en meer een vechtmarkt en daar worden alleen advocatenkantoren beter van. De patiënt moet ondertussen meer betalen voor minder zorg en de tweedeling tussen arm en rijk neemt toe.’

In het debat stelde de SP de autonomie van artsen en hulpverleners en de eigen regie van de patiënt centraal. ‘Mag een arts iemand nog doorverwijzen naar de cardioloog zonder door de zorgverzekeraar op de vingers te worden getikt? Mag een patiënt nog kiezen voor het ziekenhuis om de hoek, of bepaalt de zorgverzekeraar waar hij naartoe moet?’, vroeg Renske Leijten aan de minister. Ook eist Leijten de toezegging dat zorgverzekeraars geen enkele mogelijkheid krijgen om bepaalde groepen verzekerden te weren omdat ze veel kosten. Leijten: ‘Zorgverzekeraars hebben wel een acceptatieplicht, maar door de kabinetsplannen krijgen zij er steeds meer belang bij om ouderen, gehandicapten en andere ‘verliesgevende’ groepen buiten de deur te houden. Ik wil keiharde garanties dat dit nooit zal gebeuren.’

Tot slot dringt Leijten er bij de regering op aan om de zorg niet als een kostenpost te zien, maar als een investering in onze welvaart. Om het kabinet te laten zien hoe je voor minder geld betere zorg kunt bieden, doet ze zes voorstellen voor kleinschalige zorg.

Schaf het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) af en laat de indicatiestelling over aan verzorgend en verplegend personeel en artsen, samen met de zorggebruiker en de familie. Het zorgplan wordt een rechtsgeldige indicatie.

Bouw nieuwe verpleeghuizen kleinschalig en in de buurt. Gemeenten en woningcorporaties krijgen een belangrijke stem over de locatie van deze kleinschalige zorg en helpen bij de realisatie.

De thuiszorg gaat werken met zichzelf aansturende buurtteams, waar ook huisartsen, sociaal werk, gemeentelijke thuiszorgmedewerkers en mantelzorgondersteuning in mee doen.

De financiering gaat per locatie of per thuiszorgteam. Weg met het georganiseerde wantrouwen en de formulierengekte! We controleren achteraf wel of het geld goed is besteed.

Stop de concurrentie in de zorg en houd de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) weg uit de zorg. Zorginstellingen moeten niet concurreren, maar samenwerken in het belang van de zorgbehoevende.

De zorgkantoren worden publieke organisaties die verschillende locaties en teams met elkaar vergelijken op kwaliteit en effectieve besteding van middelen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat regionaal toezicht houden en stuurt bij misstanden een zorgbrigade op pad om snel in te grijpen. Medewerkers van zorginstellingen gaan bij elkaar op bezoek om te leren van elkaars kennis en ervaringen.

Betrokken SP'ers