nieuws

Van Bommel wil advies risico’s internetaanval

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft vandaag ingestemd met het verzoek van SP-Kamerlid Harry van Bommel voor een onafhankelijk advies over risico’s van een aanval via het internet. De minister gaat dit advies vragen aan de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). De bestrijding van internationale agressie via het internet wordt komend weekend besproken op de NAVO-top in Lissabon. Mogelijk krijgen nieuwe maatregelen een plaats in het nieuwe strategisch concept van de NAVO.

Van Bommel deed zijn verzoek naar aanleiding van internetaanvallen die eerder Estland, Iran en China troffen. Volgens het Kamerlid kunnen internetaanvallen de digitale infrastructuur van een land lamleggen en de oorzaak vormen voor een oorlog met conventionele wapens. ‘Welke risico’s er zijn en hoe daarop moet worden gereageerd is nog volstrekt onduidelijk. We weten evenmin hoe deze dreiging en de bestrijding valt in het internationale recht. Ik heb de minister gevraagd op dat laatste aspect de nadruk te leggen bij de adviesaanvraag,’ aldus Van Bommel.

Begin volgend jaar komt het kabinet met een eigen visie op de risico’s van een internetaanval. ‘Tegen die tijd wordt ook het advies van de AIV verwacht zodat we beide zaken naast elkaar kunnen leggen en indien nodig nadere afspraken kunnen maken over maatregelen,’ zo meent Van Bommel.