Staatssecretaris gaat Atsma op vakantie

De Staatsecretaris is komende 4 jaar niet thuis als het om Milieu en Ruimtelijke Ordening gaat. Taken en verantwoordelijkheden gaan de schutting over naar markt en gemeente en er komen geen extra nationale regels meer boven de Europese Richtlijnen. Ook al zitten we hier in het dichtstbevolkte land van Europa en ligt de lat dáár zo laag dat ook de Bulgaren de de Polen er overheen kunnen springen. Het is ook niet slim om aan de grote klok te hangen dat je een tijd niet thuis bent. Toch is dat letterlijk precies wat deze regering doet. Een Citaat uit het regeerakkoord: ‘Per 1 januari 2011 komt er een zogeheten “inspectievakantie” voor het bedrijfsleven. SP Tweede Kamerlid Paulus Jansen. CDA en VVD hebben blijkbaar niets geleerd van alle zorgelijke berichten over slechte naleving van Milieuregels door bedrijfsleven. De markt kent geen moraal dat blijkt wel uit al het afval in Afrika, de malafide asbestsaneerders en uit de troep die Thermpos in Zeeland blijt uitstoten."

Paulus Jansen kreeg deze week een intern document onder ogen die nog maar eens de negatieve houding blijkt ten aanzien van natuur, milieu en ruimtelijke ordening. In de brief draagt de top van het nieuwe ministerie bezuinigingssuggesties aan waaronder:

Inpassingsmaatregelen Conform het regeerakkoord stringent bewaken dat bovenwettelijke inpassingen in principe bekostigd worden door medeoverheden. Zo zijn op termijn in het aanlegprogramma substantiële besparingen te behalen. Waarschijnlijk moet dan vaker de doorzettingsmacht van het rijk worden gebruikt bij mogelijk gebrek aan medewerking van medeoverheden. Omvang van de potentiële besparing is zeer fors.

Wetsaanpassingen Onder dit kabinet bestaan reële kansen kritisch te kijken naar productiviteitsbeperkende of onnodig kostenverhogende wetgevingseisen; denk aan Natura2000 maatregelen, Tunneltechnische eisen, gedetailleerde vergunningseisen aanleg en meer. Omvang van de potentiële besparing is zeer fors.

De regering wil alleen nog aan voor de harde ruimtelijke ordening, zoals, asfalt, spoorbielzen, elektriciteitsmasten en de pijpleidingen de dijken en duinen en Schiphol. Jansen: “De vraag is wie straks verantwoordelijk is voor de andere thema’s van de nationaal belang, in het bijzonder de bescherming van de ruimtelijke functies en gebruikers die geen winst opleveren de Nationale landschappen, Ecologische Hoofd Structuur en Verbindingszone’s.

“Wie gaat de ruimteverspilling aanpakken, zoals de leegstand van 11 miljoen m2 kantoor- en bedrijfsruimte? Wie gaat ervoor zorgen dat provincies en gemeenten elkaar niet beconcurreren bij de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen en meubelboulevards? Wie gaat iets doen aan de grondspeculatie, aan de rechteloosheid van langkampeerders die hun vertrouwde terrein afgedonderd worden door projectontwikkelaars? Wie gaat er een bestemmingsplan voor de Noordzee maken?

Zo te zien niet de regering Rutte