nieuws

Senaat wil af van scheefgroei hypotheekrenteaftrek

Hoewel de regering het ontraadt, wil de Eerste Kamer dat er ingegrepen wordt in de ernstige scheefgroei in de hypotheekrenteaftrek. Een daartoe strekkende motie is deze week met 38 tegen 37 stemmen aangenomen.

In het regeer- en gedoogakkoord hebben VVD, CDA en PVV afgesproken deze kabinetsperiode niets te doen aan het feit dat het grootste deel van de hypotheekrenteaftrek terecht komt bij de mensen met de grootste huizen en de hoogste inkomens. Miljarden aan belastinggeld vloeien zodoende naar de mensen die dat het minste nodig hebben. Volgens een meerderheid in de Eerste Kamer is een dergelijke scheve regeling niet langer te accepteren. Ze heeft de regering daarom opgedragen een voorstel te doen om de scheefgroei wél aan te pakken. In 2011 moet minister De Jager met een notitie daarover naar de Senaat komen.

Voor het eerst in de geschiedenis kan een kabinet niet op voorhand rekenen op de politieke steun van een meerderheid van senatoren. VVD en CDA hebben samen 35 zetels in de 75 zetels tellende Eerste Kamer, en de PVV nog geen een. Een verenigde oppositie kan daardoor deze regering in een lastig pakket brengen. Dat is nu gebeurd. De regering lijkt niet voornemens de motie uit te voeren. Wat dat voor gevolgen heeft, zal blijken bij de komende algemene beschouwingen in de Eerste Kamer op 7 december. SP-fractievoorzitter Kox: ‘De verhouding tussen deze regering en Eerste Kamer zal zeker door mij en anderen aan de orde worden gesteld. Het was en blijft, voor wat de SP betreft, een goede regel dat de regering als het erop aan komt, doet wat de volksvertegenwoordiging wil.’