nieuws

Kamp op rooftocht door pensioenland

SP-Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt vindt dat minister Kamp van sociale zaken de weg vrijmaakt voor pensioenroof, nu deze besloten heeft dat werkgevers niet meer premie hoeven te betalen. 'Een onbegrijpelijk besluit. Toen het goed ging met de fondsen kregen werkgevers premievakanties en ging er geld uit de fondsen naar de werkgevers. Je verwacht dat dan in slechte tijden de werkgevers bijspringen. Niet volgens Kamp. Het is slecht voor de economie aldus deze liberaal. Over gepensioneerden hoor je hem niet. Zij kunnen geen kant uit en krijgen zo de rekening van de crisis voorgeschoteld,' aldus Ulenbelt. Hij heeft een spoeddebat aangevraagd.

De SP heeft steeds gesteld dat het verstandiger is om de toekomstige verplichtingen van de pensioenfondsen niet te berekenen met de marktrente, maar door de gemiddelde rente van de afgelopen vijf of tien jaar te nemen. Ulenbelt: 'De rente staat nu extreem laag, en iedereen met economisch verstand vindt dat we dit moeten bijstellen. Als we dat doen, dan zijn de pensioenfondsen uit de boekhoudkundige problemen.'

De vorige minister van sociale zaken vond dat je tijdens het spel de regels niet moest veranderen. Nu de rekenrente niet wordt aangepast komen veel pensioenfondsen wel in de problemen. Door de beslissing van minister Kamp om de werkgevers vrij te stellen van premieverhoging is er nog maar één mogelijkheid, en dat is de pensioenen van ouderen korten. 'Koud rechts beleid. Voor al die mensen die jarenlang hard gewerkt hebben voor hun oude dag, is dit een hele koude douche,' aldus Ulenbelt.

Betrokken SP'ers