De Jong: 'De Euro heeft een plan B nodig'
'De Euro heeft een plan B nodig . We kunnen niet blijven betalen voor landen die in de problemen komen, zonder dat er uitzicht is op structurele oplossingen. Nu komt Brussel niet verder dan hameren op steeds meer bezuinigen, waarmee landen als Griekenland en Ierland alleen maar verder in het moeras wegzinken´ aldus SP-Europarlementariër Dennis de Jong. 'Daarom wil ik dat de Commissie nu de gevolgen in kaart brengt van een eventuele splitsing van de eurozone in een sterker en een zwakker deel. Daarmee krijgt de Europese Raad op 16 en 17 december a.s. tenminste een totaal beeld en blijft de Raad niet vastzitten in de huidige tunnelvisie.'
Twee Euro's Volgens alle economische analyses van dit moment zitten niet alleen Griekenland en Ierland in de gevarenzone, maar dreigt ook de positie van Spanje, Italië en op termijn zelfs die van Frankrijk en België instabiel te worden. De Jong: ´omdat landen geen mogelijkheid hebben hun wisselkoers te laten fluctueren, zijn ze in toenemende mate afhankelijk van Europese hulp om hun staatsschuld te kunnen financieren. Bij kleine economieën als die van Griekenland, kunnen de rijkere lidstaten zich nog permitteren de probleemlanden te helpen. Dat wordt anders als ook een grote economie als die van Spanje in gevaar komt´. Als enige oplossing werd tot nu toe steeds gekozen voor keiharde bezuinigingen en een reservepot van extra tijdelijke leningen. Er zijn geen aanwijzingen dat de Europese Raad op dit ogenblik nadenkt over andere oplossingen. 'Tunnelvisie' aldus De Jong die het nu dan ook 'vijf voor twaalf' vindt voor een lange termijn plan.
Structurele problemen aanpakken Volgens De Jong werkt de benadering van de Raad niet, omdat alleen bezuinigen geen structurele oplossing biedt voor de getroffen lidstaten. De Jong: ´voor structureel herstel van de Griekse overheidsfinanciën is het nodig dat er een eerlijk belastingsysteem komt. Door de corruptie in deze lidstaat betalen nu veel kapitaalkrachtige Grieken geen of te weinig belasting. Dat moet veranderen, maar daar is wel tijd voor nodig. Die tijd krijgt Griekenland niet´. Ook in het geval van Ierland leiden bezuinigingen niet direct tot structurele oplossingen. De Jong: ´in Ierland is de begrotingscrisis vooral te wijten aan de miljardensteun die de overheid aan de Ierse banken heeft moeten geven. De bezuinigingen raken echter de gewone mensen in Ierland en zorgen er bijvoorbeeld voor dat veel jonge Ieren die het land hard nodig heeft voor de economie, het land verlaten.´Landen als Griekenland en Ierland worden hiermee steeds verder de afgrond in gezogen. Andere lidstaten, zoals Nederland, gaan daar ook de wrange vruchten van plukken, want ook op lange termijn blijft zo hulp nodig en daar betalen de rijkere lidstaten voor. Wel kan De Jong zich voorstellen dat het splitsen van de euro ook enorme gevolgen kan hebben voor bijvoorbeeld Nederlandse banken of de Nederlandse pensioenfondsen. De Jong: ´daarom pleit ik ook niet voor onverhoedse maatregelen, maar ik eis wel dat er over een dergelijk plan B wordt nagedacht en dat we niet vastlopen in een eurofiele tunnelvisie waarbij de oplossing altijd alleen maar meer Brussel is.