nieuws

Verzekeraars binden in na voorstel SP

Op voorstel van SP-leider Emile Roemer heeft de Kamer deze week laten zien dat verzekeraars niet gevrijwaard blijven van strengere regels rondom bonussen en topbeloningen. De verzekeraars zijn bezig met het opstellen van gedragsregels, maar vorige week werd duidelijk dat deze regels voor de top van enkele grote verzekeraars zoals ING en Aegon niet zouden gelden. De motie heeft zijn effect niet gemist: ondertussen hebben de verzekeraars ingebonden. Ook de grote verzekeraars zullen zich gewoon aan de nieuwe beloningsregels moeten houden. Roemer: ‘Het is goed dat de Kamer zijn tanden laat zien en niet langer de smoesjes van de financiële sector accepteert.’

De Tijdelijke Commissie Onderzoek Financieel Stelsel onder leiding van SP-Kamerlid Jan de Wit heeft onlangs aanbevolen dat naast de banken ook andere financiële instellingen zoals verzekeraars een eigen gedragscode moeten opstellen. Bovendien heeft de Commissie De Wit de financiële instellingen aanbevolen om de regels voor onder andere beloningen aan te scherpen. De handelswijze van de verzekeraars druist regelrecht tegen deze door de hele Kamer aangenomen aanbevelingen in.

De motie van Roemer riep de regering op om de Code Verzekeraars zonder aanpassingen geen wettelijke status te geven. Bovendien heeft de Kamer met de motie uitgesproken dat er zonder die aanpassingen een wettelijke regeling komt. De verzekeraars hebben eieren voor hun geld gekozen en aangekondigd dat ook de grote verzekeraars zich aan de regels moeten houden.