De Jong tegen verplicht ‘made in’ label

Deze week stemt het Europees Parlement over een voorstel om voor alle producten een label verplicht te stellen over het ‘land van herkomst’, het zogeheten ‘made in’ label. SP-Europarlementariër Dennis de Jong hoopt dat het voorstel wordt afgewezen: ‘Dit is typisch hobbyisme van een aantal, vooral Italiaanse Europarlementariërs. De consument heeft er in de praktijk niet veel aan. Ik had liever gezien dat we vooruitgang geboekt hadden over de invoering van duidelijke en betrouwbare labels over zaken als eerlijke handel, goede arbeidsvoorwaarden en respect voor het milieu.’

Volgens De Jong gaat het voorstel er ten onrechte van uit dat een ‘made in’ label iets zegt over de manier waarop een product tot stand is gekomen. De Jong: ‘Zo zie je bij kleding, dat hier vaak ‘made in Italy’ op staat, maar ook Italië kent sweatshops waar illegale werknemers de kleding in elkaar zetten. De consument wordt dus op het verkeerde been gezet’.

Italiaanse kledinglobby De echte reden voor het voorstel is dan waarschijnlijk ook niet de zorg voor de consumenten. De Jong: ‘In de handelscommissie van het EP zitten toevallig erg veel Italianen. Het zou mij niet verbazen als de echte reden van het voorstel is de Italiaanse kledingindustrie te beschermen. Ondertussen jaagt het wel alle overige bedrijven, en met name het Midden- en Kleinbedrijf onnodig op kosten. Dat kunnen we zeker in crisistijd niet gebruiken’. Het voorstel is ook al niet effectief, omdat alleen de laatste stap in het productieproces telt: als een kledingstuk in Italië in elkaar is gezet, maar alle onderdelen elders zijn gemaakt, mag er toch ‘made in Italy’ op staan. Ook dit zorgt bij de consument dus alleen voor verwarring.