EU-politieacademie misbruikt geld

Het Europese Parlement stemt vandaag over het goedkeuren van de boekhouding van de Europese Politieacademie CEPOL. Europarlementariër Dennis de Jong zal vanwege misbruik van EU-geld door de academie tegen stemmen. 'De politieacademie heeft de afgelopen vier jaar haar boekhouding niet op orde gekregen. Ik ben het er niet mee eens dat zij hier nog eens vier jaar de tijd voor krijgen, wat bij goedkeuring het geval zou zijn'.

In 2008 kwam de Europese Rekenkamer, die de boekhouding van de academie controleert, misbruik van publiek geld op het spoor. Waaronder de aankoop van meubilair en auto's voor privégebruik van medewerkers en het niet kunnen verantwoorden van telefoon-, transport en accommodatiekosten. De problemen waren zo serieus dat de toenmalige directeur van de politie academie opstapte.

Dennis de Jong vindt het onbestaanbaar dat CEPOL, dat in 2006 als agentschap is opgericht er al vier jaar niet in slaagt om financiële orde op zaken te stellen en daar blijkbaar nog vier jaar voor nodig denkt te hebben. Hij stemt daarom tegen het sluiten van de boekhouding, om zo te eisen dat deze binnen één jaar op orde wordt gemaakt. 'Het gaat om publiek geld en daar moet zorgvuldig mee om worden gegaan. Het kan niet zo zijn dat de EU strenge begrotingsmaatregelen oplegt aan landen, maar toestaat dat haar eigen agentschappen hun boekhouding niet op orde hebben'.