nieuws

‘De Waal schiet tekort als voorzitter Raad van Toezicht SNV’

Werknemers van de hulporganisatie SNV komen in opstand tegen de topsalarissen van de directie. Zij hebben forse kritiek op de Raad van Toezicht die de hoge salarissen voor de directie verdedigt. Volgens SP-Kamerlid Ewout Irrgang schiet de Raad van Toezicht, onder leiding van oud-FNV'er Lodewijk de Waal, tekort door de boel op zijn beloop te laten.

Irrgang: “Het is hoopgevend dat de werknemers zelf in opstand komen. Dat alleen al zou voor de toezichthouder reden moeten zijn om het bestuur te corrigeren." Volgens Irrgang getuigt het van een ‘gebrek aan zelfreinigend vermogen bij SNV dat de werknemers moeten zeggen wat De Waal eigenlijk zélf tegen zijn bestuur had moeten zeggen. En dat terwijl De Waal vroeger zo te hoop liep tegen de topsalarissen."

Werknemers beklagen zich volgens interne documenten, die in bezit zijn van De Volkskrant, over de imagoschade die de salariskwestie SNV toebrengt. "Het lijkt alsof de top geen begrip heeft voor de huidige politieke en de publieke opinie in Nederland ten aanzien van ontwikkelingsorganisaties en SNV", zegt een van de werknemers. "Ik weiger SNV zo naar de knoppen te zien gaan."

In mei stelde het Irrgang het salaris van 160 duizend euro voor directeur Elsen aan de orde. Volgens minister Verhagen was het salaris ‘niet passend voor een organisatie die zich bezighoudt met armoedebestrijding en voor het overgrote deel wordt betaald vanuit publieke middelen’. Verhagen wil een strafkorting op de subsidie voor SNV opleggen. Volgens De Waal is het salaris echter ‘schappelijk’. Irrgang heeft minister Verhagen opnieuw om een reactie gevraagd.