nieuws

Van Middelkoop loopt voor de troepen uit

“Van Middelkoop loopt voor de troepen uit”. Dat is de reactie van Kamerlid Harry van Bommel op de mededeling van de minister van Defensie dat het volgende kabinet positief moet reageren op het verzoek van de Amerikaanse commandant Petraeus in Afghanistan aan Nederland om nieuwe troepen naar Afghanistan te sturen. Van Bommel heeft Van Middelkoop gevraagd het Amerikaanse verzoek aan de Kamer te sturen.

Van Middelkoop vertelt aan NRC Handelsblad dat bij hem een verzoek voor nieuwe troepen ‘vriendelijk op tafel’ is gelegd. Van Bommel: “Zo vriendelijk was dat verzoek helemaal niet, want de minister voegt er aan toe dat de NAVO-bazen er niets van zullen begrijpen als Nederland het verzoek naast zich neerlegt. Maar gezien het feit dat het kabinet gevallen is over deze missie, is het absoluut niet aan Van Middelkoop om een volgend kabinet te sturen of te adviseren. Dat is aan de nieuwe regering en die kan daarbij volgens mij niet rekenen op haar gedoogsteunparnter de PVV. Dus dat die missie er komt is allerminst zeker.”

Al sinds de val van het kabinet Balkenende IV in februari van dit jaar worden er verzoeken gedaan voor en proefballonnen opgelaten over een nieuwe Nederlandse missie in Afghanistan. Dit verzoek zou om een grote groep instructeurs gaan voor de Afghaanse politie en Afghaanse krijgsmacht. Er zijn er in totaal 2000 nodig, volgens de NAVO.

Betrokken SP'ers