nieuws

SP: ‘Stop lobby ex-Eurocommissarissen’

Het lobbyen door voormalige Eurocommissarissen moet worden gestopt. De huidige regels moeten worden nageleefd en aangescherpt. Dat stellen SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel en SP-Europarlementariër Dennis de Jong in reactie op het nieuws dat zes pas vertrokken Eurocommissarissen nu werken voor bedrijven op het terrein waar ze eerst voor verantwoordelijk waren. Van Bommel: “Wanneer ex-commissarissen direct hun kennis te gelde maken uit hun vorige functie, is het risico dat ook vertrouwelijke informatie weglekt enorm. Hier is sprake van belangenverstrengeling. De toch al sterke en ondoorzichtige bedrijfslobby in Brussel krijgt zo meer mogelijkheden het democratische proces te doorkruisen. Die mogelijkheid moeten we ze niet geven.”

SP-Europarlementariër Dennis de Jong heeft vorig jaar al tien actiepunten voor lobbytransparantie gepresenteerd. De Jong: “Dat vandaag blijkt dat deze ex-commissarissen zich niet aan de regels houden onderstreept nogmaals dat er snel actie moet worden genomen door de Europese Commissie, ik zal mijn voorstellen dan ook snel weer bij de Europese Commissie onder de aandacht brengen.”

Naast het te gelde maken van hun ervaring, hebben voormalige Eurocommissarissen ook nog eens recht op een werkloosheidsuitkering die kan oplopen tot wel 11.000 euro per maand. Van Bommel: “Nu de EU aandringt bij lidstaten om fiks te bezuinigen, valt dit niet uit te leggen. Bovendien blijkt maar weer dat deze ex-commissarissen geen moeite hebben om nieuw werk te vinden. De regeling moet worden aangepast en fiks soberder worden.”

De Europese Commissie is momenteel bezig met de herziening van haar eigen gedragscode. Van Bommel heeft minister Verhagen schriftelijk om opheldering gevraagd en bij hem erop aangedrongen dat hij snel zorgt dat de regels worden aangescherpt. De Jong heeft dit ook aan de Europese Commissie gevraagd.

Volgende maand vindt er in het Europees Parlement mede op initiatief van de SP een bijeenkomst plaats met Parlementariërs en de Europese Commissie over het vergroten van transparantie, op die bijeenkomst zal De Jong wederom aandringen op het aanscherpen van de gedragscode voor ex-Eurocommissarissen.

Betrokken SP'ers