nieuws

Kamer debatteert over banenverlies bij Solvay in Weesp

Op initiatief van SP-Kamerlid Gesthuizen komt er een debat in de Tweede Kamer over het aangekondigde banenverlies bij Solvay in Weesp. Het mogelijk banenverlies is een drama voor de werknemers wiens baan op het spel staat. Volgens Gesthuizen is het bovendien, na de aankondigde sluiting van de onderzoeksafdeling bij Organon in Oss, een nieuwe tegenvaller voor het Nederlandse onderzoek in de farmacie.

'Nederland dreigt wederom hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek te verliezen'

Gesthuizen: 'Hier dreigen 500 banen verloren te gaan. En Nederland dreigt wederom hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek te verliezen. Het kabinet moet er alles aan doen om banenverlies te voorkomen en de kennis te behouden voor Nederland. Anders wordt het nooit wat met Nederland Kennisland.'

De SP pleit voor een betere verdeling van de zeggenschap binnen bedrijven. Door korte termijn denken en de doorgeschoten macht van aandeelhouders wordt onvoldoende rekening gehouden met de belangen van werknemers en het belang van het bedrijf voor de Nederlandse economie. Door werknemers een betere positie te geven binnen het bestuur van het bedrijf kan de macht van aandeelhouders worden beperkt en zal er meer aandacht komen voor zaken als het behoud van werkgelegenheid.