'Geen hogere boetes; pluk witteboordcrimineel in plaats van automobilist'

Het voornemen van het kabinet om de verkeersboetes met 15 procent te verhogen stuit op verzet van SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen. Volgens haar is de ingreep vooral gericht op het vullen van de staatskas in plaats van op het verbeteren van de verkeersveiligheid. Gesthuizen: "Het is een paradoxale redenering van het kabinet. Hogere boetes zouden leiden tot minder overtredingen. Maar als er minder overtredingen komen dan mist het kabinet de ingecalculeerde opbrengst van 50 miljoen. Van de argumentatie klopt dus weinig. Hirsch Balin rekent helemaal niet op minder boetes, maar vooral op extra inkomsten."

Met het verhogen van de verkeersboetes denkt het kabinet het begrotingstekort met 50 miljoen euro terug te dringen. Gesthuizen vindt dat een slechte reden om de boetes te verhogen: “Het is helemaal niet aangetoond dat het verkeer veiliger wordt van hogere boetes. Bovendien zijn in 2008 nog met 20 procent verhoogd. Ook moeten de administratiekosten sinds kort apart bovenop de boete betaald worden.”

Gesthuizen vindt dat het kabinet de bezuinigingen ergens anders moet zoeken. “Als het ministerie van Justitie harder zou optreden tegen witteboordencriminelen zou de staatskas een stuk sneller gevuld worden. Maar de allergrootste bandieten, zij die voor miljoenen aan fraude plegen, worden niet kaalgeplukt. Men hen regelt de minister een schikking. Het geeft geen pas om dan de rekening te leggen bij gewone automobilist."