Bashir steunt omwonenden: geen brug voor goederentreinen in Deventer

De SP in Deventer voert samen met bewoners actie tegen de dreigende komst van een spoorboog voor goederentreinen dwars door de wijk Colmschate. SP-Kamerlid Farshad Bashir was gisteren bij de acties aanwezig. "Dit kan Eurlings niet maken. Voor de inwoners is het alsof er een trein over hun dak komt rijden. Er zijn teveel alternatieven om dit de inwoners van Colmschate aan te doen."

Verkeersminister Eurlings heeft onlangs zijn spoorplannen bekend gemaakt. Hierin kondigt hij aan dat dagelijks ruim 80 goederentreinen langs Deventer moeten rijden. Zware treinen die zullen leiden tot veel lawaai en trillingen in de nabijgelegen woningen. Om te zorgen voor een goede doorstroming van deze treinen wil Eurlings bij Deventer een extra spoorboog aanleggen, dwars door de woonwijk Colmschate.

Volgens Bashir is deze spoorboog helemaal niet nodig: "De goederentreinen moeten helemaal niet via Deventer naar Duitsland rijden. Was hiervoor de Betuwelijn niet aangelegd? De minister heeft een probleem omdat het spoor in Duitsland nog niet goed aansluit op de Betuwelijn. Dat probleem wordt nu afgewenteld op de inwoners van Colmschate."

Bashir vreest dat Gelderland en Overijssel het afvoerputje van de Betuwelijn worden: "De IJssellijn en Twentelijn mogen niet de noordtak van de Betuwelijn worden." De SP ziet liever dat de binnenvaart wordt ingezet voor het transport van vracht. "Op de rivieren is nog een enorme capaciteit voor het vervoer van vracht. Laat de Betuwelijn varen is daarom altijd al ons advies geweest," aldus Bashir.

Aanstaande woensdag organiseert de Tweede Kamer een hoorzitting over dit onderwerp met aansluitend een debat op 6 oktober.

Betrokken SP'ers