nieuws

De aanhouder wint: Maatregelen tegen SMS-bedrijven

Na jarenlange druk van de SP, kondigt het kabinet aan dat het voor consumenten mogelijk wordt om via de provider SMS-abonnementen te blokkeren. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen reageert tevreden: “Voormalig SP-Kamerlid Arda Gerkens en ik zijn jaren bezig geweest om de ontvangst van ongewenste SMS tegen te gaan. Dit is een succes voor iedereen die ongewild opgezadeld zit met dure abonnementen.”

De SP ontvangt al sinds lange tijd klachten van mensen die ongewild dure SMS-jes ontvangen. Gesthuizen: “Dan gaat het bijvoorbeeld over kinderen die ongewild op kosten worden gejaagd. Ze worden in de val gelokt met prijsvragen of met het bestellen van één ringtone. Wie vast komt te zitten aan een abonnement loopt schade op tot honderden euro's. Vaak blijkt het onmogelijk om van zo’n peperduur abonnement af te komen.” Met het voorstel van het kabinet komt hieraan een einde. Consumenten kunnen bij hun telefoonprovider aangeven dat zij geen SMS meer willen ontvangen.

In eerste instantie gaf het kabinet de SMS-bedrijven het voordeel van de twijfel. Een gedragscode zou de problemen oplossen. Gesthuizen: “Gelukkig ziet de regering nu ook in dat wettelijke maatregelen nodig zijn om dit tegen te gaan. Gedragscodes zijn meestal papieren tijgers. Het kunnen stopzetten via de provider is een echte maatregel die de consument beschermt.”

Betrokken SP'ers