nieuws

Vesteda erkent dat ze te veel huur incasseert

Woningbouwcorporatie Vesteda verlaagd alsnog de huren van dure wooncomplexen in Tilburg en Breda. De woningcorporatie voelde de hete adem in de nek van de huurders en van SP-Kamerleden Paulus Jansen (SP) en Bas Jan van Bochove CDA) die er Kamervragen over stelden.

De corporatie geeft nu toe dat de huurverhogingen afgetopt/beperkt ‘kunnen worden’ omdat de markthuur wordt overschreden. Jansen: “Complimenten voor Vesteda dat ze haar fout erkent. Dat is de eerste winst. Nu alleen nog de puntjes op de i zodat de huurders ook (terug)krijgen waar ze recht op hebben.”

Vesteda verhuurde appartementen voor veel lagere huur aan nieuwe huurders terwijl zittende huurders geen compensatie voor hoge huur kregen. Hoewel de woordvoerder van Vesteda eerder nog zeiden dat huurverlagingen niet doorgegeven worden aan zittende huurders, is dat nu toch gedeeltelijk gebeurd.

In het voorstel van Vesteda blijven zittende huurders nog altijd veel meer betalen dan nieuwe huurders. Ook blijft de corporatie komende jaren de huren verhogen met jaarlijks 2 % bovenop de inflatie. “Als Vesteda toegeeft dat ze mis zaten moeten ze ook voluit compenseren,” Zegt Jansen: “Het lijkt mij niet meer dan logisch dat de zittende huurders die afgelopen jaren duizenden euro’s te veel hebben betaald op zijn minst gelijk gesteld worden aan de nieuwe huurders. De geplande huurverhoging voor de komende jaren zou ter compensatie dus niet doorgevoerd moeten worden”.