nieuws

Particuliere jeugdzorg moet onder toezicht

De particuliere jeugdzorg moeten onder toezicht gesteld worden door een registratieplicht en een kwaliteitstoets in te stellen. SP-Kamerlid Nine Kooiman: “Het blijkt dat particuliere jeugdzorginstellingen vaak onveilig zijn voor kinderen. Minister Rouvoet moet daarom actie ondernemen en zorgen dat ieder kind goede zorg krijgt.”

Volgens de inspectie jeugdzorg krijgen zij geregeld meldingen van (ex-) medewerkers, stagiaires en gezinsvoogden over wantoestanden in de particuliere jeugdzorg. Kinderen met vaak ernstige problemen krijgen te maken met ongeschoold personeel, worden soms hardhandig aangepakt en krijgen in het ergste geval geen zorg. Provincies, die verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg, kregen eerder de opdracht om geen kinderen meer te plaatsen in de particuliere jeugdzorg, maar vanwege de wachtlijsten houden provincies zich vaak niet aan deze opdracht. Kooiman: “Daarom vraag ik nu de minister om deze instellingen ook onder toezicht van de inspectie te laten vallen. Dan kan iedere jeugdige en ouder er ook zeker van zijn dat zij kan rekenen op goede jeugdzorg.”

De commerciële drijfveer waarmee veel van de particuliere instellingen werken is volgens de inspectie een risico. Zo is er het probleem dat zij een kind soms langer behandelen dan nodig. En waar professionele instellingen de groepen zorgvuldig samenstellen, zit in de private opvang soms alles door elkaar, wat heel onveilig kan zijn. Kooiman: “De zorg is geen markt en kinderen zijn geen handelswaar. Wat mij betreft zorgen we er dan ook voor dat deze instellingen gewoon onder de Wet op de jeugdzorg vallen. Op die manier wordt goede zorg verzekerd, ongeacht de instelling.”

Betrokken SP'ers