nieuws

Nederland moet Shell wijzen op verantwoordelijkheid in Niger Delta

De SP heeft samen met PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en D66 vragen gesteld over de rol van Shell bij de olievervuiling in de Niger Delta (Nigeria). SP-Kamerlid Gesthuizen: “De Niger Delta lijdt al veertig jaar onder vervuiling en levensgevaarlijke situaties. Multinationals strijken de winsten van de olie op, terwijl de bevolking in armoede leeft. Shell is een Nederlands bedrijf en Nederland zou zich dan ook actief moeten bemoeien met verbetering van de situatie daar.”

Zembla zond deze zomer een onthullende documentaire uit over de toestand in de Niger Delta. Het optreden van Shell werd hierin door ondermeer het hoofd van de UNEP (het milieuprogramma van de Verenigde Naties) Michael Cowing veroordeeld. De fracties besloten daarop gezamenlijk bij de ministers van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken aan de bel te trekken.

De SP vroeg de regering de afgelopen jaren al vaker om opheldering en actie. Gesthuizen: “We hebben vorig jaar zomer, toen het onderzoek van Amnesty International over Shell in Nigeria uitkwam, meteen aan het kabinet gevraagd wat het hieraan zou doen." Uit het onderzoek van Amnesty bleek onder andere dat de bewoners van de Delta door de oliewinning vervuild water drinken en vis eten die is besmet met olie en andere gifstoffen. Na een half jaar kwam een korte brief van het kabinet: men vond het niet de verantwoordelijkheid van Nederland. Nigeria en Shell moesten het oplossen. De vraag is echter wat er gebeurt als er vervolgens niets of te weinig veranderd. Gesthuizen: “Minister Verhagen heeft duidelijk geen zin om Shell op de vingers te tikken. En intussen lijdt de bevolking van de Niger Delta onder de gevolgen van vervuiling, levensgevaarlijke situaties en armoede.”

De SP vindt dat de Nederlandse overheid bedrijven moet verplichten om schoon, veilig en eerlijk te ondernemen. “Als een Nederlands bedrijf ergens geld verdient is het eveneens verantwoordelijk voor de gang van zaken rond de bedrijvigheid – ook als dat in landen ver weg is,” aldus Gesthuizen. De berichten die eergisteren in de media verschenen over het VN rapport dat Shell zou vrijpleiten van de problemen in de Niger Delta noemt Gesthuizen onzin. "UNEP heeft inmiddels ook heel duidelijk laten weten dat het dit nooit heeft gezegd. Het volledige VN onderzoek is nog niet afgerond en Michael Cowing staat volledig achter zijn woorden in Zembla eerder deze zomer."