Dennis de Jong pleit voor intelligent EU migratiebeleid

SP-Europarlementariër Dennis de Jong heeft bij de opening van de fototentoonstelling in het Europees Parlement ´Grensgevallen´ van journalistfotograaf Piet den Blanken stevige kritiek geuit op de eenzijdige benadering van migratieproblemen door de EU. Op de tentoonstelling worden vluchtelingen, legale en illegale werknemers uit heel Europa en aan de Europese grenzen geportretteerd. In zijn openingswoord zei De Jong: "Al vanaf midden jaren ´90 erkent de Europese Commissie dat een veelomvattende oplossing voor de migratieproblematiek nodig is. In de praktijk wordt echter alleen ingezet op versterking van de grenscontroles. Dat is kortzichtig en leidt tot mensonwaardige situaties."

Om deze reden presenteerde Dennis de Jong in zijn toespraak drie oplossingen die een humanitaire aanpak voor vooral de ernstige problemen met vluchtelingen centraal stellen. Ten eerste moet volgens De Jong vanuit Europa werk worden gemaakt van economische ondersteuning van vooral West Afrika. "Dan denk ik niet aan allerlei ontwikkelingssamenwerkingsprojecten maar aan praktische EU ondersteuning bij het opzetten van economische samenwerking tussen de landen in West Afrika." Ten tweede wil De Jong dat er goede afspraken worden gemaakt met Noord-Afrikaanse landen over humanitaire hulp op zee aan bootvluchtelingen, en dat er mogelijkheden komen voor vluchtelingen om in Noord-Afrika asiel aan te vragen.

Als laatste moeten de verschillende arbeidsinspecties beter samenwerken bij de controle op het naleven van behoorlijke arbeidsvoorwaarden voor arbeidsmigranten. De arbeidsinspectie moet daartoe veel vaker op de werkvloer controleren. De Jong: "Ook wil ik eindelijk echte actie tegen werkgevers die illegaal tewerkgestelden uitbuiten. Europese arbeidsinspecties moeten vaker gegeven uitwisselen over foute bedrijven en malafide uitzendbureautjes zodat deze criminelen niet uit het ene land worden geweerd om vervolgens elders gewoon weer mensen uit te buiten."

Cornelia Ernst, Europarlementariër voor Die Linke (Duitsland) spreekt op opening

Bezoekers bekijken foto´s Den Blanken

Piet den Blanken staat Radio 1 te woord

Toehoorders bij openingsspeech

SP´ers zijn helemaal uit Nederland gekomen voor expositie

Dennis de Jong spreekt met bezoekers tentoonstelling