Winkelcriminaliteit hard aanpakken

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen eist onmiddelijk meer actie tegen winkelcriminaliteit. Vandaag bleek uit onderzoek van Detailhandel Nederland dat er vorig jaar meer dan 325 miljoen euro uit winkels werd gestolen. Te veel winkelcriminaliteit blijft onbestraft. Daarom moet volgens Gesthuizen het opsporingspercentage en de pakkans voor winkeldiefstal omhoog. Gesthuizen: "Het is tijd voor stevige actie. Minister Hirsch Ballin maakte een paar maanden geleden nog mooie sier met cijfers over minder winkelcriminaliteit. Maar er blijkt door winkeliers nog nauwelijks aangifte te worden gedaan omdat zij het vertrouwen in politie en justitie kwijt zijn. De buurt kan niet zonder winkeliers, maar door de halfzachte benadering van winkelcriminaliteit voelen velen zich in de steek gelaten. Sommigen gooien het bijltje er zelfs bij neer. Ontoelaatbaar. Aangiften moeten serieus worden behandeld en belangrijker nog, daders moeten snel worden bestraft."

Winkelcriminaliteit is een groot maatschappelijk probleem dat winkeliers tot wanhoop drijft. Terwijl winkeliers jaarlijks miljoenen investeren in preventieve maatregelen is het totale schadebedrag volgens Detailhandel Nederland jaarlijks 1 miljard euro. Gesthuizen: “Het wordt nu echt tijd voor actie. We moeten de winkeliers een snelle procedure voor aangifte aanbieden en meer agenten inzetten om winkeldieven op te sporen. Als winkeliers zien dat hun aangifte effect heeft, maken we pas echt werk van bestrijding van winkelcriminaliteit. Winkeldiefstal is een hardnekkig probleem, we hebben daarom een pakket aan maatregelen nodig om dat aan te pakken. Snellere en makkelijkere aangifte, betere opsporing en meer samenwerking tussen winkeliers en politie. Op die manier moeten we dit probleem tegengaan.”

De SP doet de volgende voorstellen:

• Verdachten die niet worden vastgehouden kunnen een gebiedsverbod krijgen, in afwachting van berechting. Bij de veroordeling kan het gebiedsverbod worden verlengd.

• Gedupeerden worden schadeloos gesteld, ook voor het doen van aangifte, wanneer dit leidt tot een veroordeling. De overheid schiet dit voor en verhaalt dit op de dader.

• Digitale aangifte van winkelcriminaliteit moet breder mogelijk worden. Aangifte via internet kan nu niet wanneer ‘de dader is gezien’, en ook niet bij diefstal door eigen personeel.

• Politieagenten moeten bij heterdaad binnen 10 minuten in de winkel aanwezig kunnen zijn. Buiten heterdaad moet de politie zoveel mogelijk naar de winkelier toe om aangifte op te nemen, zolang aangifte via internet nog niet altijd mogelijk is.

• Bij de politiekorpsen moeten voldoende mensen aanwezig zijn om alle aangiften in behandeling te nemen, van burgers en van bedrijven. Gedupeerden worden na het doen van aangifte altijd op de hoogte gesteld en gehouden van wat er met de aangifte gebeurt.