nieuws

SP: onderzoek naar gesjoemel met examencijfers

De regering moet het gesjoemel met eindcijfers in het voortgezet onderwijs onderzoeken en maatregelen nemen. Dat zegt SP-Kamerlid Manja Smits in reactie op het bericht dat scholen cijfers ophogen om zo meer leerlingen te laten slagen. "Het is onaanvaardbaar dat schooldirecties leraren onder druk zetten om de cijfers te verhogen. Vanwege de angst voor imagoschade wordt ook het aantal zittenblijvers aan een maximum gebonden. Allemaal praktijken die de kwaliteit van het onderwijs verlagen."

Smits veroordeelt de afrekencultuur die in het onderwijs is ontstaan. "Schooldirecties zijn tegenwoordig meer bezig met imago en omzet dan met kwaliteit en vorming. De overheid moet veel beter toezicht houden op scholen die zich hieraan schuldig maken. Schoolexamens mogen niet gebruikt worden om de cijfers op te krikken. De waarde van het diploma moet onomstreden zijn." Smits vraagt staatssecretaris Van Bijsterveldt om alle klachten van leraren te inventariseren. "Aan het gesjoemel moet een eind komen, al is het alleen maar om de scholen die wél kwaliteit leveren, van alle kritiek te vrijwaren."

Op het HBO is de afgelopen tijd eveneens veel kritiek gekomen vanwege mogelijke diploma-fraude. Hogescholen ontvangen meer dan 10.000 euro per diploma waardoor de eisen naar beneden worden bijgesteld. SP-Kamerlid Jasper van Dijk wil dat de regering een eind maakt aan deze perverse financiering. Ook de intimidatie van klokkenluiders moet stoppen. Van Dijk heeft de regering gevraagd onderzoek te doen naar deze praktijken. Hij wil dat de regering de oorzaken van de problemen achterhaalt, door te kijken naar de financiering, de schaalvergroting en het vrijblijvende eindniveau. "Scholen zijn zich teveel als bedrijven gaan gedragen, waarbij rendementen belangrijker werden dan kwaliteit."

Betrokken SP'ers