nieuws

SP eist opheldering over bezuiniging op bijstandsuitkeringen

SP Tweede Kamerlid Sadet Karabulut eist opheldering van minister Donner over de bezuiniging op het bijstandsbudget voor gemeenten. De minister heeft deze week besloten om 448 miljoen te korten op de budgetten voor de bijstandsuitkeringen voor 2010. Gemeenten krijgen hierdoor minder geld om de bijstandsuitkeringen te betalen, terwijl de werkloosheid en het aantal uitkeringen vanwege de crisis juist is gestegen.

De gemeenten geven aan dat het onfatsoenlijk is om tijdens een begrotingsjaar en zonder enig overleg fors te snijden in de budgetten. Karabulut: “Ik begrijp heel goed dat gemeenten in protest komen tegen deze bezuiniging. Zij worden lopende het jaar geconfronteerd met andere spelregels. Dit valt rauw op hun dak. Hierdoor komen zij in financiële problemen. Bovendien is de mededeling van het ministerie dat de gemeenten dan maar meer mensen aan het werk moeten helpen in deze crisistijd goedkoop.”

Karabulut eist van Donner opheldering en wil een reactie op de aankondiging van gemeenten te gaan bezuinigen op de schuldhulpverlening, om zo de uitkeringen te kunnen blijven betalen. Ook vraagt het Kamerlid een reactie op het protest van Divosa – de overkoepelende organisatie van sociale diensten – die zeggen dat de onderbouwing van deze korting op het bijstandsbudget rammelt. Karabulut eist op korte termijn opheldering, mocht dat niet bevredigend zijn dan zal het Kamerlid een debat aanvragen.