Minister moet nu opkomen voor rechten luchtvaartpassagiers

Nu ook de Nederlandse rechtbank onherroepelijk besloten heeft dat luchtvaartreizigers die een vertraging van 3 uur hebben hiervoor gecompenseerd moeten worden, moet verkeersminister Eurlings zorgen dat luchtvaartmaatschappijen dit ook gaan naleven. De SP wil dat Eurlings de duizenden claims die bij zijn Inspectie bekend zijn snel gaat afhandelen en ingrijpt indien luchtvaartmaatschappijen alsnog niet betalen.

Reizigers die een vertraging van meer dan drie uur hebben, krijgen een compensatie die kan oplopen tot 600 euro. Tot voor kort weigerden maatschappijen deze compensatie vaak uit te betalen, omdat onduidelijk was hoeveel vertraging acceptabel was. Ook beroepen luchtvaartmaatschappijen zich op overmacht waardoor geen boete betaald hoefde te worden. Al deze bezwaren zijn nu door zowel het Europese Hof als de Nederlandse rechtbank terzijde geschoven. Iedereen die van of naar een Nederlandse luchthaven vloog, drie uur vertraging heeft gehad in de afgelopen drie jaar waarbij de luchtvaartmaatschappij geen overmacht kan aantonen, kan hiervoor compensatie krijgen.

De SP zet zich al jaren in voor het nakomen van de Europese rechten voor luchtvaartpassagiers. Zo is op initiatief van de SP en geschillencommissie opgericht en heeft de SP duidelijk gemaakt dat de Inspectie meer moet optreden. Nu onherroepelijk duidelijk is geworden hoe de regels geïnterpreteerd moeten worden, moet de minister ook snel ervoor zorgen dat zijn Inspectie eindelijk eens echt de luchtvaartpassagiers gaat beschermen.