nieuws

De Jong wil EU-sancties tegen Roemenië

SP Europarlementariër Dennis de Jong wil dat de Europese Commissie in actie komt tegen Roemenië en in mindere mate Bulgarije. Deze week bleek dat er weer onvoldoende vooruitgang is geboekt door deze landen in hun strijd tegen corruptie en voor goed bestuur. In Roemenië is er zelfs sprake van politieke tegenwerking.

In de eerder deze week verschenen voortgangsrapporten van de Europese Commissie worden harde conclusies getrokken. Hoewel in Bulgarije de politieke wil bestaat om te hervormen, blijven concrete resultaten nog teveel achter. In Roemenië is de situatie nog zorgelijker: daar is er volgens het rapport zelfs sprake van "onvoldoende politieke wil” om de noodzakelijke hervormingen uit te voeren. De Jong: “De Europese Commissie trekt enerzijds duidelijke conclusies, maar anderzijds verbindt ze hier geen gevolgen aan: ik heb de Commissie dan ook gevraagd welke maatregelen zij gaat treffen tegen Roemenië. Het lijkt mij niet meer dan logisch dat wanneer er sprake is van corruptie bepaalde EU-subsidies niet meer kunnen worden verstrekt. Ook heb ik de Commissie en de Raad gevraagd onder de huidige omstandigheden in ieder geval af te zien van de afschaffing van de binnengrenscontroles, omdat dan de georganiseerde criminaliteit en corruptie zich nog sneller over Europa verspreidt."

Roemenië en Bulgarije voldoen vanaf het begin al niet aan de eisen die het EU-lidmaatschap stelt aan de kwaliteit van de rechtsstaat. De SP stemde om die reden in 2006 tegen de toetreding van deze twee landen. De SP heeft vandaag naar aanleiding van het nieuwe rapport wederom vragen gesteld aan de Europese Commissie en de Europese Raad. De Jong: "We blijven achter de feiten aanlopen. Binnen de Europese Unie is er steeds meer grensoverschrijdende criminaliteit, vaak vanuit Roemenië en Bulgarije, zoals rondtrekkende bendes die winkels en vrachtwagens overvallen. Ik vind de Commissie en de Raad op dit punt veel te weinig doortastend: veel winkeliers hebben door dergelijke overvallen hun zaak moeten sluiten. Juist in tijden van economische crisis kunnen we dit soort ellende missen als kiespijn.”

Betrokken SP'ers