nieuws

Gratis energie met geothermie

Een aantal kilometer onder onze voeten is het heel warm, warmte die zeer bruikbaar is bij het verwarmen van woningen of het produceren van elektriciteit. Om deze warmte te benutten moet je wel eerst zien dat je deze energie naar boven krijgt. SP-Tweede Kamerlid Paulus Jansen bezocht vandaag een geothermieproject in Den Haag Zuidwest.

Vlakbij het Haga-ziekenhuis aan de Leyweg in Den Haag is de afgelopen maanden een muur van zeecontainers opgetrokken waarachter tot een diepte van twee kilometer wordt geboord. Uiteindelijk gaan er twee leidingen de grond in. Via de ene leiding wordt heet water (75 graden) opgepompt, en via de andere leiding wordt lauw water teruggepompt. Met deze warmte kunnen straks 4.000 woningen worden verwarmt.

Hoewel de energie gratis is, is het naar boven krijgen van de energie dat zeker niet. De investeringskosten bedragen zo’n 10.000 euro per woning. Ook heeft de bron een beperkte levensduur en zal naar alle waarschijnlijkheid na 50 jaar zijn uitgeput. Om maximaal gebruik te kunnen maken van geothermie is het verstandig dat woningen bij de bouw worden voorzien van lage-temperatuur-verwarming (LTV). De SP bepleit dat LTV in het Bouwbesluit als standaard wordt opgenomen.