nieuws

Debat over kosten zorginstellingen; oproep om voorbeelden te melden

De SP gaat een overzicht maken van de extra kosten die zorginstellingen in rekening brengen voor verzekerde zorg en andere diensten in verpleeg- en verzorgingshuizen. Daarnaast wil de partij direct na het reces een debat met Minister Klink over de wildgroei aan extra kosten die zorginstellingen rekenen aan bewoners. Al lange tijd komen bij de SP meldingen binnen van hoge extra kosten voor bijvoorbeeld wandelingen en toiletpapier in zorginstellingen. Vorige week sloot de sloot de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa) zich aan bij de kritiek van de SP op dit soort praktijken.

SP-Kamerlid Henk van Gerven wil de minister in een debat dwingen een einde te maken aan de wildgroei van extra betalingen: “Een kopje koffie, een douchebeurt of een wandeling hoort bij menswaardige zorg. Extra betalingen maken dat heel normale zorg onbereikbaar wordt voor groepen mensen. Die tweedeling willen we niet.”

Volgens Van Gerven zijn de extra betalingen een direct gevolg van de invoering van de zogenaamde ‘zorgzwaartepakketten’ (ZZP’s) waarmee instellingen worden gefinancierd. In dat systeem ontvangen instellingen per bewoner een bedrag op basis van de ‘zorgzwaarte’ waarin de bewoner door het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) is ingedeeld. Door deze financiering komen veel instellingen in de financiële problemen, die vervolgens worden afgeschoven op de bewoners en hun familie. Eerder meldde de SP ook al de sterke verhoging van de waskosten bij instellingen. Ook worden zorgmedewerkers door dit systeem opgezadeld met een berg administratie, waardoor ze te weinig aan zorg toekomen.

Van Gerven: “De ZZP’s leiden niet tot betere zorg, wel tot meer bureaucratie en deze wildgroei aan extra kosten. We moeten direct van dat systeem af en overgaan op financiering die meer ruimte aan zorgverleners geeft om zelf de zorg voor bewoners te verdelen en organiseren. Artsen en verpleegkundigen kunnen, samen met de bewoner en familie, prima zelf bepalen welke zorg nodig is. Daar hebben we geen CIZ en ZZP’s voor nodig.”

Heeft u ervaring met extra bijbetalingen, bijvoorbeeld voor een wandeling, douchebeurt, kopje koffie, wc-papier of hoge waskosten? Meld het via Sjoerd Uitslag: suitslag@sp.nl

Betrokken SP'ers