nieuws

Balkenende gaat bellen met MSD; octrooiwet inzetten voor behoud Organon

In het debat over Organon liet minister van Economische Zaken Van der Hoeven schouderophalend weten dat er weinig mogelijkheden zijn om de toekomst van Organon veilig te stellen. Op verzoek van SP-Kamerlid Paul Ulenbelt zegde zij wel toe dat Minister-President Balkenende op korte termijn telefonisch in gesprek gaat met de top van MSD. Ook leek de minister open te staan voor de suggestie van Ulenbelt om de Nederlandse octrooiwetgeving in te zetten om de kennis en kunde van Organon te behouden.

Ulenbelt stelde een bezoek van de Minister-President aan Amerika voor om de werkgelegenheid bij Organon veilig te stellen. Een telefonisch gesprek is volgens Ulenbelt een schrale troost. “Het kabinet kijkt tot nu toe vooral toe hoe één van de belangrijkste onderzoekslabs in Nederland weggeroofd wordt. Het is industriepolitiek met de ogen dicht en de handen op de rug.”

De SP is van mening dat de hoogwaardige werkgelegenheid bij Organon niet zomaar opgegeven moet worden. Ulenbelt: “Organon is een cruciaal bedrijf voor Oss en voor de omgeving. Nationaal is het bedrijf een spin in het web van kwalitatief hoogstaand onderzoek. MSD rooft de patenten en octrooien, en laat de mensen berooid achter. De Minister-President zou zich deze persoonlijk moeten aantrekken. Demissionair zijn betekent op de winkel passen, niet de winkel laten leegroven.”

In het debat stelde Ulenbelt voor dat de Minister-President snel een bezoek zou brengen aan MSD om te bespreken hoe de werkgelegenheid bij Organon behouden kan blijven. Volgens het SP-Kamerlid staat het kabinet niet met lege handen: “Nederland heeft een krachtige onderhandelingspositie om MSD op andere gedachten te brengen. Zo biedt de octrooiwet mogelijkheden om patenten voor Nederland te behouden. Bovendien moet bij een verhuizing belasting worden betaald over de waarde van octrooien en patenten. Het kabinet kan bewerkstellingen dat MSD een forse belastingaanslag te wachten staat.”

Petitie Organon

SP-Kamerleden Emile Roemer, Paul Ulenbelt en Henk van Gerven nemen de petitie in ontvangst.

Voorafgaand aan het debat overhandigden werknemers van Organon een petitie aan de Tweede Kamer. Het personeel vraagt de Kamer om stelling te nemen tegen de 'desastreuze' ontwikkelingen bij MSD en te kiezen voor 'behoud en toekomst van wetenschappelijke kennis, infrastructuur, hoogwaardige werkgelegenheid en innovatieve onderzoekers.'