nieuws

Actiedreiging in de zorg na vastlopen Cao-onderhandelingen

Vandaag vond in Utrecht de aftrap plaats van acties van verpleegkundigen, verzorgenden en thuiszorgwerkers. Na weken van onderhandelingen tussen de werkgevers en werknemers, is het Cao-overleg weer vast gelopen. De SP was aanwezig om steun te betuigen aan de 400.000 werknemers in de sector. SP-Kamerlid Leijten: "Er wordt misbruik gemaakt van de loyaliteit van werknemers in de zorg. Daarom moet de politiek nu andere keuzes gaan maken en deze harde werkers beter behandelen, anders houden we niemand meer over om in de zorg te werken, terwijl we deze mensen juist zo hard nodig hebben."

De werkers in de VVT-sector (verpleging, verzorging, thuiszorg) eisen 1,5% loonsverhoging en willen dat gunstige regelingen voor oudere werknemers in stand blijven. Het gaat bijvoorbeeld om vrijstelling van zware nachtdiensten en de mogelijkheid om extra vakantiedagen op te nemen. Vanwege hun loyaliteit aan de patiënten en verpleeghuisbewoners, voeren medewerkers in de zorg zelden actie. Dat ze zich daar nu toch toe gedwongen voelen, bewijst dat de maat vol is. De werkdruk in de zorg is erg hoog en weinig werknemers houden het vol tot hun pensioen. Terwijl steeds meer mensen nodig zijn in de zorg, overweegt een deel van de werknemers om ander werk te zoeken.

De SP deelde bij de aftrap een pamflet uit met de volgende tekst:

Beste werkers in de zorg,

We hebben steeds meer mensen nodig in de zorg. Tegelijkertijd overwegen veel werknemers om ergens anders te gaan werken. Jullie werkdruk stijgt door financiële en personeelstekorten. Jullie frustratie neemt toe doordat jullie je met hart en ziel inzetten, maar de zorg zien verschralen. ‘Dit houd ik zo niet vol tot mijn pensioen’, is een veelgehoorde uitspraak. Werknemers in de zorg voeren niet snel actie, want zij voelen zich verantwoordelijk voor hun patiënten en bewoners. Van jullie loyaliteit wordt misbruik gemaakt, zoals dit CAO-conflict weer bewijst. Nachtdiensten draaien tot je erbij neervalt? Verslechtering van jullie arbeidsvoorwaarden terwijl zorgbestuurders de krant halen met hun topsalarissen?

De politiek moet andere keuzes maken. Te beginnen met:

* Stop de marktwerking en de bezuinigingen * Meer tijd voor zorg en weg met administratiedrift en registratiegekte * Schaf het CIZ af en vertrouw op de professionaliteit van zorgmedewerkers. Zij kennen de patiënten en bewoners en weten wat nodig is op de werkvloer * Investeer in kleinschalige zorg, op buurtniveau. De menselijke maat * Pleeg geen roofbouw op werknemers, maar investeer in fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden