nieuws

Verhagen moet opkomen voor mensenrechtenverdedigers in Burundi

De SP heeft vandaag minister Verhagen van Buitenlandse Zaken gevraagd zich hard te maken voor mensenrechtenverdedigers in Burundi. Het oost-Afrikaanse land heeft dit jaar verschillende verkiezingen op de agenda staan, waarbij het politieke geweld nu al flink oplaait. Objectieve mensenrechtenverdedigers die vrij onderzoek kunnen doen zijn daarom geen overbodige luxe.

Onlangs werd bekend dat de onderzoeker van Human Rights Watch in Burundi per 5 juni a.s. het land moet verlaten van de Burundese autoriteiten. De autoriteiten gaven hiervoor als reden een recent kritisch rapport van de Human Rights Watch onderzoeker aan over het verkiezingsgeweld van de huidige regeringspartij CNDD-FDD in Burundi. Dit rapport zou volgens hen bevooroordeeld zijn en het CNDD-FDD in een kwaad daglicht willen stellen. SP-Kamerlid Ewout Irrgang: “Dit is echt te gek voor woorden. Ook andere partijen bleven namelijk niet gespaard in het rapport en Human Rights Watch is bovendien niet de enige organisatie die tot deze conclusie komt. Het heeft er dan ook alles van weg dat de huidige regering gewoonweg niet gediend is van kritiek en alles op alles zet om dit in de kiem te smoren. Het feit dat vijf kandidaten van verschillende oppositiepartijen zich begin deze week hebben teruggetrokken uit de strijd om het presidentschap bevestigt dit vermoeden alleen maar.”

De SP vraagt aan Verhagen of hij – het liefst in EU-verband – de verbanning wil veroordelen en of hij er bij de Burundese autoriteiten op wil aandringen de Human Rights Watch onderzoeker weer toe te laten tot het land. Ook wil de SP dat deze gang van zaken zwaar wordt meegewogen in de beslissing van de Nederlandse regering om in september van dit jaar al dan niet begrotingssteun te geven aan de Burundese regering.